Mi az a Xanax, és mennyire addiktív?

Tartalomjegyzék

A Xanax gyógyszer (Xanax) egy erős és hatásos gyógyszer a benzodiazepin gyógyszerek csoportjából. A benzedinhez vagy a bromazepamhozhasonlóan a xanax-ot szorongás vagy generalizált szorongásos rendellenesség kezelésére írják fel. Hasonlóképpen, a Xanax más esetekben is felírható, azaz más állapotok, például álmatlanság vagy pánikbetegségek kezelésére. 

A Xanax gyógyszer nagy addiktív potenciállal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a Xanax függőséget okozhat, különösen, ha hosszú ideig használják. Szorongásoldó hatása miatt a Xanax-szal való visszaélés sajnos gyakori és nagy aggodalomra ad okot. A Xanax gyógyszer ma az egyik leggyakrabban használt és leggyakrabban felírt gyógyszer, ami azt jelenti, hogy nagyon gyakran visszaélnek ezzel az anyaggal.

A xanax-szal való visszaélés leggyakoribb formái közé tartozik, hogy nem követik az orvos utasításait a benzodiazepin használatára vonatkozóan. A Xanax-szal úgy élnek vissza, hogy nagyobb adagokat szednek a gyógyszerből, az előírtnál gyakoribb időközönként és az orvos által előírtnál hosszabb ideig.

Az a személy, aki visszaél a Xanax-szal, gyorsan immunitást alakít ki vele szemben. Ez azt jelenti, hogy egy személynek nagyobb adagot kell bevennie a gyógyszerből a kívánt hatás elérése érdekében. Egy xanax-függő akár 20-30 tablettát is bevehet naponta! Ha egy személy hirtelen abbahagyja a Xanax szedését, kellemetlen elvonási tünetek léphetnek fel, például szorongás, nyugtalanság, álmatlanság és remegés. Megjelenésük egyértelmű jele annak, hogy fizikai függőség alakult ki a Xanax-szal szemben.

Ebben a szövegben elmagyarázzuk, mi az a xanax, milyen a xanax hatása , milyen és mik a (nem kívánt) hatásai a xanaxnak, és hogyan lehet megszabadulni a szerrel való visszaéléstől.

Xanax gyógyszer – mi az a Xanax?

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan működik a Xanax, és milyen hatásai vannak, először meg kell értenünk, hogy mi is az a Xanax. A xanax gyógyszer jellege meghatározza annak hatásait és következményeit. Mint már rámutattunk, a Xanax a benzodiazepinek családjába tartozó gyógyszer. Valójában a Xanax csak az Alprazolammárkaneve – a benzodiazepinek osztályába tartozó, vényköteles nyugtató gyógyszer. A benzodiazepineket eredetileg a barbiturátok helyettesítésére gyártották. A Xanax gyógyszer, mint benzodiazepin, hatással van az agyra és a központi idegrendszerre (CNS). Fokozza a gamma-aminovajsav (GABA) nevű vegyi anyag hatását az agyban. A GABA neurotranszmitter lelassítja az idegsejtek aktivitását az agyban, ami ellazulást, szedációt és nyugalmat eredményez. Tehát a Xanax valójábana nyugtatók közétartozik. Tehát, ha kíváncsi arra, hogy „mi az a xanax„, ez egy olyan gyógyszer, depresszív hatást gyakorol a központi idegrendszerre. Ennek ellenére a nyugtató és szorongásoldó hatások mellett a Xanax néhány mellékhatása az elmosódott beszéd, a koordináció elvesztése és még a szorongás is. A hatásokról és következményekről a későbbiekben egy kicsit bővebben fogunk beszélni. A Xanax gyógyszert különböző dózisokban írják fel, a beteg állapotától függően – 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg és 2 mg között. A Xanax gyógyszer egyébként tabletták (pirulák) formájában kapható, és a tablettákat erősségüktől függően különböző formában és színben írják fel. Például a 2 mg-os tabletta lehet fehér, zöld vagy sárga, téglalap alakú. A többi tabletta ovális alakú és fehér (Xanax gyógyszer 0,25 mg), narancssárga (Xanax 0,5 mg) vagy kék (Xanax 1 mg). A Xanax bevétele után ennek a gyógyszernek a hatása általában egy-két órán belül érezhető. A Xanax gyógyszer nem rövid vagy hosszú, hanem közepes időtartamú anyag. Ez azt jelenti, hogy a Xanax átlagosan 12-15 órán keresztül marad meg az ember szervezetében.

Xanax vagy Xalol – Van-e különbség?

A xanax gyógyszer és a xalol egy és ugyanaz? Konkrétabban, létezik -e különbség a xanax és a xalol között? A Xanaxnak sok más neve van, és az Alprazolam mellett az egyik ilyen név aXalol. Ezért nincs különbség a Xanax és a Xalol között a hatások, a hatóanyagok és a felírási okok tekintetében.

A Xanax vagy a Xalol csak két különböző márkanév, vagyis két különböző gyártója ugyanannak a gyógyszernek – Alprazolam . Ezért nincs lényeges különbség, kivéve a gyógyszer nevében.

A Xanaxot legálisan csak gyógyszertárban és orvosi vénnyel lehet beszerezni. Ennek ellenére sajnos az utcán is megtalálható a Xanax, ami növeli a visszaélések, a veszélyes hatások és a függőség kockázatát. Ezen a vonalon számos utcai, szlengnév is szerepel a xanax mellett:

Xanax gyógyszer – Hogyan működik a xanax?

Felmerül a kérdés, hogy mi a xanax hatása? Az említett Alprazolam a Xanax fő és hatóanyaga. Az alprazolam, mint benzodiazepin, az izgatottság és a szorongás tüneteinek csökkentésével fejti ki hatását. Ugyanígy a Xanax hatás abban is megmutatkozik, hogy felgyorsítja az elalvást, és a Xanax gyógyszer csökkenti a szorongást, izgatottságot és érzelmi egyensúlyhiányt is. 

Ezért a xanax hatása a következő:

Egy dolgot azonban itt ki kell emelni. A Xanax gyógyszer NEM álmatlanságra, azaz az elalvás felgyorsítására szolgál. Ezt azért mondjuk, mert hazánkban és a régióban is sokan szedik a Xanaxot álmatlanság kezelésére. A Xanax nyugtató hatása egy mellékhatás, a gyógyszer másodlagos hatása.

A Xanax elsősorban szorongásos zavarok, feszültség vagy egyéb pszichoszomatikus panaszok és szorongásos állapotok kezelésére szolgál. Ezenkívül a
Xanax-ot agorafóbiával (nyilvános terektől való félelem) vagy anélkül fellépő pánikrohamok kezelésére írják fel. A Xanax gyógyszer csak akkor írható fel, ha a betegnek olyan állapotai vannak, amelyek gyakorlatilag ellehetetlenítik a normális működését, és súlyos szorongást és izgatottságot okoznak.

Xanax gyógyszer és hatása az agyra - Hogyan működik a Xanax?

A Xanax gyógyszer, mint a benzodiazepinek csoportjába tartozó összes gyógyszer, stimulálja az agy neuronjait, amelyek felszabadítják a fent említett GABA neurotranszmittert, vagy amelyek receptorokkal rendelkeznek. A GABA elsődleges gátló neurotranszmitter a központi idegrendszerben, és a gamma-aminovajsav neuronok dominálnak az agykéregben. 

Ez a gátló neurotranszmitter csökkenti más típusú neurotranszmitterek aktivitását az agyban, amikor felszabadul. Így a Xanax központi idegrendszeri depresszánsként hat az agy GABA neuronjaira kifejtett agonista hatása miatt. A Xanax szedése az agy más neuronjainak ingerlékenységének csökkenéséhez vezet, és ez a szorongás csökkenéséhez, valamint az ellazulás és a nyugalom érzésének fokozásához vezet.

Az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Ügynöksége a Xanax-ot a IV. listán szereplő kábítószerek közé sorolta. Pusztán formális értelemben ez azt jelenti, hogy a Xanax esetében csekély az esély a visszaélésre és a függőségre. A gyakorlatban azonban kiderült, hogy a dolgok nem egészen így vannak. Valójában a xanax betegek tapasztalatai éppen az ellenkezőjét mondják. A súlyos és nagyon kellemetlen elvonási tünetek miatt, amelyek akkor fordulnak elő, amikor egy személy hirtelen abbahagyja a Xanax szedését, a Xanax gyógyszer rendkívül nagy a visszaéléssel és a függőséggel járhat.

A gyakorlatban előfordult, hogy az emberek akkor is függővé válhatnak a Xanax-tól, ha ezt a gyógyszert az orvos által előírt módon és utasítások szerint használták, ami sokat mond az Alprazolam magas addiktív potenciáljáról.

Mik a Xanax mellékhatásai?

A Xanaxnak, mint minden gyógyszernek, vannak bizonyos mellékhatásai, azaz ellenjavallatai. A Xanax káros hatásai akkor jelentkezhetnek, ha egy személy rendszeres terápiás adagot szed, de akkor is, ha visszaél ezzel a gyógyszerrel. 

Mielőtt rátérnénk arra hogy, melyek a Xanax mellékhatásai, meg kell határoznunk, hogy ki nem szedheti ezt a gyógyszert. A Xanax gyógyszert nem szabad bevenni a következő esetekben:

Xanax gyógyszer - Káros hatások rendszeres használat mellett

Mint minden más gyógyszer, a Xanax gyógyszer is okozhat bizonyos mellékhatásokat, még akkor is, ha az orvos által előírt módon és terápiás adagokban alkalmazzák. 

Többek között a Xanax a következő mellékhatásokat okozhatja:

Xanax-szal való visszaélés és mellékhatásai

Benzodiazepinként a Xanaxot csak rövid ideig – 2-6 hétig – írják fel függőség megelőzése érdekében. Azonban még azok is függővé válhatnak, akik pontosan az orvos által előírt módon szedik a Xanax-ot, mert a Xanax-szal szembeni tolerancia nagyon gyorsan kialakul. Vagyis a Xanax nyugtató hatásaira nagyon könnyen „rászokhatnak” az emberek, ezért semmiképpen sem ajánlott huzamosabb ideig szedni. 

A Xanax-szal való visszaélés és a függőség veszélyes és destruktív viselkedésminták, mivel súlyos és tartós hatással lehetnek a függő életének minden részére. Általánosságban elmondható, hogy a Xanax-szal visszaélő személy rendkívül fáradtnak tűnik.

Hiányzik belőlük a szokásos energia és motiváció a barátokkal és családdal való szocializálódáshoz. Azok, akik visszaélnek a Xanax-szal, elveszíthetik érdeklődésüket a szokásos napi tevékenységeik iránt.

A Xanax gyógyszerrel számos módon lehet visszaélni. Az előírtnál nagyobb adag bevétele vagy a Xanax vény nélkül történő alkalmazása kábítószerrel való visszaélésnek minősül. Azonban, amint rámutattunk, még azok is szenvedélybetegségnek és visszaélésnek eshetnek áldozatul, akik követik orvosuk tanácsát a Xanax használatával kapcsolatban.

A Xanax gyógyszerekkel többféle módon vissza lehet élni, többek között:

A Xanax gyógyszerrel gyakran visszaélnek a nyugalom és ellazulás érzése miatt, amelyet az emberben kivált. Vannak, akik visszaélnek a Xanax-szal úgy, hogy nagyobb dózisban szedik, vagy más gyógyszerekkel kombinálják a kívánt magas hatás elérése érdekében.

Ezenkívül a Xanax-szal visszaélő személy gyakran kombinálja ezt a gyógyszert ópiátokkal vagy alkohollal, ami halálos egészségügyi következményekkel járhat, például légzésleálláshoz, kómához és akár halálhoz is!

A Xanax-szal való visszaélés többek között a következő mellékhatásokhoz vezethet:

A xanax-szal való visszaélés szakaszai és a függőség kialakulása

A Xanax-visszaélésének és -függőségnek több szakasza, vagy inkább fejlődési szakasza van:

1) Kezdeti szakasz – Beavatás

Azok, akik visszaélnek a Xanax gyógyszerrel, nem is gondolják a gyógyszer szedésének kezdetén, hogy egyáltalán visszaélnek vele, és függővé válnak tőle. Sőt, hiszik, hogy ez velük nem történhet meg. Ebben az értelemben a visszaélés első szakasza valójában nem is a visszaélés, hanem a gyógyszer használatának kezdete orvosi felírás alapján. 

Másrészt előfordul, hogy az emberek először a xanax-ot egy éjszakai klubban, vagy buliban fogyasztják el, társaságuk befolyására.

2) Kísérletezés

A Xanax többszöri (helytelen) használata után egyesek megpróbálhatják újra bevenni a gyógyszert különböző körülmények között vagy különböző időpontokban. Ezenkívül növelhetik az adagot, hogy új és erősebb hatásokat tapasztaljanak.

3) Rendszeres visszaélés

Ebben a szakaszban előfordulhat, hogy a személy nem szedi naponta a Xanaxot, de ebben a szakaszban a rendszeres használat mintája kezd kialakulni. Az emberek a nap egy bizonyos szakában, a hét egy bizonyos napján vagy negatív érzelmekre reagálva szedik a Xanaxot.

4) Xanax drog, tolerancia és függőség

Ebben a fázisban a személy gyakran növeli a gyógyszer adagját, vagy gyakrabban alkalmazza a Xanax-ot, mert a szervezetben kialakult az eredeti dózisokkal szembeni tolerancia. Ha a tolerancia elég magas, az emberekben Xanax függőség alakulhat ki. Néhány embernek kevesebb időre és kevesebb adagra van szüksége ahhoz, hogy függővé váljon. A Xanax-függővé válás folyamata személyenként eltérő.
Ebben a fázisban a személy gyakran növeli a gyógyszer adagját, vagy gyakrabban alkalmazza a Xanax-ot, mert a szervezetben kialakult az eredeti dózisokkal szembeni tolerancia. Ha a tolerancia elég magas, az emberekben Xanax függőség alakulhat ki. Néhány embernek kevesebb időre és kevesebb adagra van szüksége ahhoz, hogy függővé váljon. A Xanax-függővé válás folyamata személyenként eltérő.

5) Teljes Xanax-használati zavar

Ebben a fázisban a Xanax szedésének abbahagyására tett kísérlet elviselhetetlen kihívásnak tűnik. Az emberek ebben a szakaszban gyakran tudatában vannak annak, hogy Xanax-függők, de súlyos a elvonási tünetek miatt, nem tudják abbahagyni a gyógyszer szedését. A Xanax elvonási krízis tünetei többek között a görcsök, görcsrohamok, fejfájás, depresszió, szívdobogás (tachycardia), hasmenés, hányinger, izomfájdalmak és görcsök, remegés, ingerlékenység, paranoia, félelem, feszültség… 

Ezek a tünetek eltérő intenzitásúak lehetnek, és különböző tényezőktől függően változhatnak. E tényezők közé tartozik például a bevett adag, a Xanax használatának gyakorisága, a Xanax bevételének időtartama, a személy általános egészségi állapota stb. Ezen a ponton az orvosi beavatkozás, a rehabilitáció és a Xanax-kezelés a legbiztonságosabb módszere annak, aki megpróbálja leküzdeni a függőségét.

Xanax gyógyszer és ijesztő veszélyei

A Xanax gyógyszer, azaz a Xanax hatás nagyon veszélyes lehet, ha ezt az anyagot nagy dózisban és/vagy alkohollal vagy más pszichoaktív anyagokkal kombinálják. Alkohollal keverve már egy kis adag Xanax is végzetes lehet a légzési elégtelenség, súlyos balesetek, sérülések és kóma miatt, amelyet e két központi idegrendszeri depresszáns kombinációja okoz.

Mivel a Xanax gyógyszer nyugtató hatású, közlekedési balesetek veszélye áll fenn, ha a Xanax-ot közvetlenül vezetés előtt vagy közben veszik be. Ha egy személy nagy adag Xanaxot vesz be, akkor nagyon erős és intenzív szedáció léphet fel, amely akár több napig is eltarthat.

A Xanax hosszantartó és krónikus alkalmazása súlyos mellékhatásokat okozhat, amelyek közül néhány tartós lehet. A veszélyes mellékhatások közé tartoznak:

Hogyan lehet felismerni az Xanax-függőt?

Néha nem könnyű felismerni és azonosítani a Xanax-függőséget, nem csak másokban, hanem önmagunkban sem. Vannak bizonyos kritériumok, amelyek meghatározzák, hogy egy személy Xanax-függő-e. Nevezetesen, ha Ön vagy szerette az alábbi kritériumok közül kettőt vagy többet tapasztalt ​azelmúlt 12 hónapban, akkor azonnal szakember segítségét kell kérnie a xanax-függőség kezelésére.

Xanax-hoz köthető tapasztalatok

Most bemutatunk néhány egyéni xanax-szal összeköthető tapasztalatot, vagyis azoknak az embereknek a tapasztalatait, akik visszaéltek ennek a gyógyszernek a fogyasztásával.
„Azt mondják, hogy a drogok kitölthetik az érzelmi űrt. Amikor először vettem be a xanaxot, akkor éreztem először megkönnyebbülést a szorongásos zavarom miatt. Volt valami furcsán megnyugtató a Xanaxban, ahogy annyi formában és színben megjelent. Élvezettel néztem a tablettákat. A xanax-szal való visszaélésem olyan messzire ment, hogy szerencsésnek éreztem magam, amikor a kezemben láttam ezt a gyógyszert. Bár a Xanax átmenetileg megállította a kínomat, a Xanax-szal való visszaélés hamarosan egy újfajta kínhoz vezetett, a függőséghez.”
„Egy napot sem tudnék elképzelni Xanax nélkül. Az első dolog, ami eszembe jut, amikor reggel felébredek, az a Xanax. 5 tabletta nélkül el sem tudtam aludni! A barátok komolyan aggódtak, bár nem voltam hajlandó beismerni, hogy baj van. Míg egy nap elájultam, és a Sürgősségi Központban kötöttem ki. Utána rájöttem, hogy tényleg függő vagyok. Emberek, ne játsszatok a Xanax-szal, és soha ne szedjétek önszántatokból”
„Régebben a Xanax volt a választott gyógyszerem, különösen, ha alkohollal kevertem. Ne is próbálkozzon ezzel, mert ez egy halálos kombináció. Ez a szer nyugtató és ellazítja az izmokat, emiatt nagyon „függőséget okoz”, könnyen függővé válik tőle az ember. Bevesz egy tablettát, és amikor elkezd hatni, fél óráig nem érzel semmit. Aztán beveszel két-három tablettát, és teljesen elájulsz, és nem emlékszel semmire, amikor másnap reggel a saját hányásodban ébredsz… Szörnyű, soha ne próbálj kísérletezni ezzel a szerrel!

Hogyan lehet leszokni a Xanaxról?

Láthattuk, hogy a Xanax gyógyszer, vagyis az Alprazolam hatóanyag erősen addiktív szer. A Xanax nyugtató hatása a fő oka a folyamatos visszaélésnek, a toleranciának és ennek következtében a gyógyszertől való függőségnek.

A Xanax-ról való önszántból történő leszokás nagy kihívás, akik megpróbálják megtenni, szinte mindig kudarcot vallanak. A Xanax elvonási tünetei olyan intenzívek és kellemetlenek, hogy a személy ismét ehhez a gyógyszerhez nyúl, hogy enyhítse hatását vagy megakadályozza azok előfordulását.

Ezekben a reménytelennek és kilátástalannak tűnő helyzetekben az egyetlen valódi és megbízható megoldás a Xanax-függőség és rendellenességek szakszerű kezelése orvosi felügyelet és ellenőrzés mellett. És pontosan ezt csinálja aMedTimszenvedélybetegségek kezelésére szakosodott klinikája.

Világhírű és díjnyertes szakemberek dolgoznak a modern MedTim kórházban, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a függőség minden formájának kezelésében, beleértvea benzodiazepin-függőségetis. Bevált és megbízható kezelési módszerek alkalmazásával, valamint személyre szabott orvosi ellátással maximális odafigyelést és ellátást biztosítunk minden betegnek.

Szokjon le a Xanax-ról a MedTim klinikán mindössze 14 nap alatt!

A MedTeam Kórházbana Xanax-függőség és abúzus kezelésénekorvosi programja mindössze 14 napig tart, a kezelés végén nincs szubsztitúciós terápia! A Xanax-kezelést ezen gyógyszerek dózisának csökkentésével végzik, miközben egyidejűleg olyan anti-absztinencia terápiát is alkalmaznak, amely nem tartozik a benzodiazepinek csoportjába. 

Teljesen fájdalommentes ésbiztonságos xanax méregtelenítéstis végzünk. Csökkentjük ennek a gyógyszernek az adagját aszerint a séma szerint, amelyet a beteg érkezésének és kezelésének megkezdésének dózisa alapján készítünk. Ugyanakkor olyan gyógyszereket is adunk a páciensnek, amelyek nem a benzodiazepin csoportba tartoznak (görcsoldó szerek rohammegelőzésre, neurostabilizátorok, béta-blokkolók , görcsoldó szerek, fájdalomcsillapítók…).

A teljes méregtelenítés után megfelelőpszichoterápiátis végzünk, melynek célja a Xanax pszichés függőség kezelése. A kórház elhagyása után, a fekvőbeteg kezelését követően a beteggel és családjával 12 hónapig tartjuk a kapcsolatot az ambuláns kezelésérdekében.

Ha Ön vagy Önhöz közel álló személy Xanax-függőséggel küzd, itt az ideje a MedTim Clinic bevált kezelési módszereinek, amelyek meghozzák az eredményt!

Tudjon meg mindent a függőségekről
és egyéb mentális egészségügyi problémák