A depresszió kezelése

Miért fontos a depresszió kezelése?

A depresszió kezelése az egyetlen módja annak, hogy megoldjuk ezt a ma legelterjedtebb pszichológiai problémát. A becslések szerint a világ összes felnőttének 5 százaléka szenved depresszióban, vagyis a 60 év felettiek 5,7 százaléka. Világszerte átlagosan 280 millió ember szenved depresszióban. 

A depresszió nagyon különbözik a szokásos hangulati ingadozásoktól és a mindennapi élet kihívásaira adott rövid távú érzelmi reakcióktól. Ha a depressziós epizódok tartósan ismétlődnek, közepes vagy súlyos intenzitással, akkor a depresszió súlyos egészségügyi problémává válik, amely rontja az egyén működési módját. Más szóval, a depresszióban szenvedő személy munkateljesítménye gyengébb lesz a munkahelyén, az iskolában, és minden bizonnyal felborulnak a családi és baráti kapcsolatok.

A legrosszabb esetben a depresszió öngyilkossághoz vezethet. Sajnos a statisztikák e tekintetben meglehetősen egyértelműek. Évente több mint 700 000 ember követ el öngyilkosságot, és az öngyilkosság a negyedik vezető halálok a 15-29 évesek körében. 

A depresszió tehát nagyon súlyos pszichés probléma, amely szakember segítségét igényli. Ezért, ha azon töpreng, „hogyan lehet megszabadulni a depressziótól“, ne feledje, hogy a depresszió kezelése az egyetlen kiút ebből a nagyon alattomos állapotból és betegségből. Ezért nagyon súlyos pszichés probléma, amely szakember segítségét igényli. Ezért, ha azon töpreng, „hogyan lehet megszabadulni a depressziótól“, ne feledje, hogy a depresszió kezelése az egyetlen kiút ebből a nagyon alattomos állapotból és betegségből.

Mi a depresszió?

A családtagoktol és az aggódó barátoktol minden nap kapjuk a kérdést: „Mi a depresszió“. Általánosságban elmondható, hogy a depresszió súlyos egészségügyi betegségként és pszichológiai problémaként írható le, amely negatívan befolyásolja az egyén viselkedését, gondolkodását és megtapasztalását. Ezért ez egy betegség vagy krónikus hangulati rendellenesség, amelyet állandó szomorúság, kilátástalanság és érdeklődés elvesztése jellemez. 

A szomorúság érzését meg kell különböztetni a depressziótól. A szomorúság a különféle stresszes helyzetekre adott normális reakciók egyike, és segít leküzdeni a megtörtént rosszat. Egy másik különbség a szomorúság és a depresszió között ezen állapotok intenzitása és időtartama. Míg a szomorúság rövid távú érzés, a depresszió állandó és intenzív, így befolyásolja a kognitív és érzelmi tapasztalatokat és értelmezéseket.

A depressziós személyek magányosnak, kilátástalannak, szégyellve, a társadalom által félreértettnek és elutasítottnak érzik magukat, kevésbé értéknek vagy teljes értéktelennek érzik magukat. A depresszió következménye az érdeklődés teljes elvesztése minden olyan tevékenység és hobbi iránt, amely korábban betöltötte az embert, és öröm és boldogság forrása volt. 

Az orvosok azt állítják, hogy a depressziós állapot egyes neurotranszmitterek (szerotonin, noradrenalin és dopamin) aktivitásának csökkenésével jár, amelyek természetes antidepresszáns funkcióval rendelkeznek. A depresszió másik tényezője a stresszhormonok, például a kortizol túlzott szekréciója. A krónikus stressznek való kitettség megváltoztatja az agy működését, így sokféle depresszió a stressz káros hatásainak felhalmozódásával magyarázható.

A depresszió tünetei és a depresszió első jelei

A depresszió kezelésének eredményessége érdekében szükséges a depresszió jeleinek felismerése. Íme a depresszió gyakori tünetei:

A depresszió gyökeres elnyomása érdekében azonban oda kell figyelni ennek a betegségnek a figyelmeztető jeleire. Pontosabban a depresszió első jelei a legfontosabbak, mert ezek időben történő felismerése megelőzheti, hogy ez az állapot krónikussá és súlyossá váljon. 

Sajnos a depresszió első jelei gyakran észrevehetetlenek, vagyis az emberek túlnyomó többsége nem figyel ezekre a kezdeti depressziós tünetekre. A depressziónak ebben a kezdeti szakaszában az ember gyakran találkozik félreértésekkel a környezet és a társadalom részéről, és még akkor is, ha panaszkodik egy problémára, olyan válaszokat hallhat, mint „nem semmi ez neked“, „majd túl leszel rajta“, „ez néha előfordul“, „tarts ki“ és hasonlók.

Adjon értelmet az életének

Hívjon minket és kérjen időpontot orvosainkhoz

A DEPRESSZIÓ KORAI JELEI TARTALMAZZA, DE NEM KORLÁTOZOTT:

Az összes felsorolt ​​tünet személyenként változik, és intenzitásuk is eltérő lehet. Ha azonban 10-14 napnál tovább tartanak, akkor depresszió kezelésre van szükség.

Klinikai depresszió

A klinikai depresszió a reménytelenség és a kétségbeesés állandó érzéseként jellemezhető (komoly vagy súlyos depresszió). Ha egy személy klinikai depresszióban szenved, a mindennapi élet és tevékenységek (munka és munkába járás, tanulás, alvás, evés, barátokkal való lógás stb.) nagyon nehézzé és fárasztóvá válnak. 

Vannak emberek, akik életükben csak egyszer szenvednek klinikai depressziótól, míg mások életük során többször is áteshetnek. A klinikai depresszió vagy súlyos depresszió lehet örökletes, és generációról generációra öröklődik. Gyakran előfordul azonban, hogy a klinikai depresszió olyan embereket is érint, akik nem rendelkeznek ezzel az örökletes génnel, vagyis a családban előfordult klinikai depresszióval.

Bár időről időre mindenki szomorúnak érzi magát, a klinikai depresszió a nap folyamán, különösen reggel, nyomott hangulatban nyilvánul meg. Ha egy személy klinikai depresszióban szenved, az egyik legismertebb tünet a normális tevékenységek és kapcsolatok iránti érdeklődés teljes elvesztése.

A klinikai depresszió egyéb tünetei a következők:

Klinikai depresszió esetén szakszerű orvosi segítség szükséges. Más szóval, a depresszió kezelése az egyetlen módja ennek a pszichológiai problémának a leküzdésére és megoldására.

A depresszió és a súlyos depresszió kezelése

Alapvetően a súlyos depresszió és a klinikai depresszió ugyanannak a betegségnek a neve. Ezért ez a típusú depresszió ugyanazokkal a tünetekkel jár, mint a klinikai depresszió. 

Nem könnyű pontosan meghatározni a súlyos depressziót. De általánosságban elmondható, hogy a súlyos depresszió, ahogy a neve is sugallja, a depresszió súlyosabb formája (nagyo depressziós rendellenesség). A súlyos depresszióra jellemző az állandó és folyamatos rossz hangulat, a szomorúság érzése, valamint az érdeklődés hiánya bármilyen tevékenység vagy bármilyen más külső inger iránt.

A súlyos depresszió az úgynevezett unipoláris zavar, és nagyban különbözik a bipoláris depressziós zavartól. A bipoláris depressziótól eltérően, amelyet a hangulat és a viselkedés változásai jellemeznek (szomorúságtól örömig, depressziótól mániáig), a súlyos depresszióban állandó és változatlan kedvetlenség, reménytelenség, kétségbeesés, levertség, szomorúság, fáradtság és csalódottság.

Bár létezik a „nagy depresszió” kifejezés, meg kell jegyezni, hogy ez nem egy személy mentális állapotának formális diagnózisa. A súlyos depresszió fogalma segít az orvosoknak meghatározni a szintet, vagyis azt, hogy a súlyos depresszió tünetei milyen mértékben befolyásolják és zavarják az ember mindennapi életét.

Súlyos depresszió tünetei

Ahogy már elmagyaráztuk, a súlyos depresszió tünetei megegyeznek a klinikai depresszió jeleivel és tüneteivel. Ha valaki a fenti tünetek közül 5-öt érez két hét alatt, akkor elmondható, hogy súlyos depresszióban szenved. A depresszió kezelése az egyetlen módszer, amellyel ennek az alattomos betegségnek az útjába állhatunk.

Ha nem kezelik, a súlyos depresszió végzetes kimenetelű lehet! Hangsúlyozni kell, hogy a súlyos depresszió nem kapcsolódik az élet stresszes eseményéhez, például egy szeretett személy halálához és hasonlókhoz.

Depresszió nők és férfiak esetében

A serdülőkor előtt a depresszió rendkívül ritka, a betegség kockázata fiúknál és lányoknál azonos. De a pubertásba lépve a lányok depressziójának kockázata drámaian megnől – 50%-kal! 

Úgy tartják, hogy a nők hajlamosabbak a depresszióra az egyes nők élete során fellépő hormonális változások miatt. Ezek a változások különösen nyilvánvalóak pubertás, terhesség, menopauza idején, valamint szülés vagy abortusz után. Érdekes statisztika, amely szerint a depresszió gyakran érinti a sikeres üzletasszonyokat, a híres nőket (VIP személyiségek), valamint az üzletemberek feleségeit.

Depresszió nőknél

Depresszió férfiaknál

A férfiak depressziója súlyos pszichés probléma, de a legtöbb férfi nem hajlandó beismerni, hogy problémája van, vagy hogy depressziós kezelésre van szüksége. A depresszió nem ismer diszkriminációt, azaz férfiakat és nőket egyaránt érinthet, de a tünetek nemtől függően változhatnak. 

A depressziós férfiak ahelyett, hogy szomorúak lennének, gyakran dühösnek, ingerlékenynek és agresszívnak tűnhetnek és viselkedhetnek, ezért családjuk vagy barátaik nem fogják fel, hogy az illető valójában depressziós.

A depresszió férfiak millióit érinti minden korosztálytól függetlenül, befolyásolva a férfiak viselkedését, gondolkodását és érzéseit mindennapi életük során. Sajnos a férfiak depresszióját gyakran figyelmen kívül hagyják, mert a legtöbb férfi nehezen beszél érzéseiről. Ehelyett a férfiak azokra a fizikai tünetekre összpontosítanak, amelyek gyakran kísérik a férfi depressziót, mint például a hátfájás, a fejfájás, a szexuális problémák és az alvási problémák. Ez a kezelés nélküli férfiak depressziójához vezethet, ami súlyos következményekkel járhat.

A statisztikák szerint a depresszióban szenvedő férfiak négyszer nagyobb eséllyel oltják ki az életüket, mint a nők. A depresszió minden nyolcadik férfit érint. Éppen ezért a tünetek felismerése, a diagnózis felállítása és a férfiak depressziójának kezelése kulcsfontosságú, hogy az ember mielőbb visszatérhessen a normális, egészséges és boldog élethez.

Az általunk felsorolt ​​összes gyakori depressziós tünet mellett a férfiak depressziójának három tünete van, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak: a fizikai fájdalom, a harag és a meggondolatlan viselkedés.

Depresszió gyermekeknél – Hogyan lehet kihozni a gyermeket a depresszióból?

Nem csak a felnőttek szenvednek depressziótól. Éppen ellenkezőleg, ez az alattomos betegség a fiatalabb generációkat is érintheti. Ezért felmerül a kérdés – hogyan lehet egy gyermeket kihozni a depresszióból? Akárcsak a felnőtteknél, a gyermek számára az egyetlen módja annak, hogy megoldja ezt a problémát, az a depresszió kezelése. 

A gyermekek depressziójának kezeléséhez, valamint a helyes diagnózis felállításához azonban fel kell ismerni ennek a mentális zavarnak a tüneteit a legkisebbeknél. A legtöbb esetben ezek a tünetek a következők:

Ha depresszióban szenved, gyermekének alvászavarai (túl kevés vagy túl sok alvás) és koncentrációs problémái lehetnek. A depressziós gyermek határozatlan, kevesebbet kommunikál a családdal, nincs bizalommal, kevesebbet vagy többet eszik a szokásosnál (ami a testsúly változását eredményezi), nem tud lazítani… Ráadásul a depressziós gyerekek gyakran beszélnek bűntudatról vagy értéktelenségről, üresnek és beteljesületlennek érzik magukat, hajlamosak az önbántalmazásra és az öngyilkossági gondolatokra. 

Ha ezeket a tüneteket észleli gyermekénél, ne várjon. Bármikor forduljon hozzánk szakszerű segítségért, és mi kihozzuk gyermekét a depresszió bilincseiből, hogy normális életet folytathasson.

Mennyi ideig tart a depresszió és hogyan lehet megszabadulni a depressziótól?

Sokan szeretnék tudni, meddig tart a depresszió, vagyis hogy a depresszió végül elmúlik-e magától, valamint azt is, hogyan lehet végleg megszabadulni a depressziótól. A szomorúsággal ellentétben, amelyet az elején említettünk, a depresszió nem elmúló, hanem folyamatos probléma. Depressziós epizódokból áll, amelyek során a tünetek legalább 2 hétig tartanak. A depresszió több hétig, hónapig vagy évekig is eltarthat. 

 

Vannak bizonyos tényezők, amelyek befolyásolják a depresszió időtartamát.

A depressziós epizódok időtartama 6 és 8 hónap között tarthat. Például a téli depressziós epizódok az idei szezon végéig tartanak, és a melegebb idő beköszöntével a tünetek megszűnnek. Hasonlóképpen, a szülés utáni depresszió röviddel a gyermek születése után jelentkezik, és általában nem tart tovább néhány hétnél. 

A depressziós epizódokat azonban nem szabad egyenlőségjelezni a depresszióval, amely krónikus is lehet. Például a súlyos depresszió (klinikai depresszió, súlyos depressziós rendellenesség) hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, különösen, ha a mentálhigiénét teljesen elhanyagolják.

De ha kíváncsi arra, hogy a depresszió gyógyítható-e, a válasz határozottan IGEN, GYÓGYÍTHATÓ! Ezért, ha kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy „mit tegyen, ha depressziós”, a legfontosabb dolog az, hogy ne bízza a véletlenre a dolgokat, és várja meg, amíg ez a betegség magától elmúlik.

Szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, hogy a depresszió kezelése az egyetlen legbiztosabb és legismertebb módja annak, hogy megszabaduljunk ettől a fájdalmas pszichológiai problémától.

A depresszió kezelése - Orvosi eljárások 7 és 21 napig tartó kezelésre

A depresszió olyan állapot, amelyből az ember önmagában nehezen tud megszabadulni. Ráadásul a gyakorlat azt mutatja, hogy ez lehetetlen. A depressziós emberek rendkívül nehéznek és fárasztónak találják még az ágyból való felkelést is. Gyakran elszigetelik magukat a négy falukban, minden akarat, vágy vagy motiváció nélkül mozogni, mind fizikailag, mind szellemileg. 

Tehát a depresszió során az ember teste és agya „bezárják magukat”, az ember egyáltalán nem látja az élet célját, értelmét, ebből az állapotból pedig a halálban és az öngyilkosságban látja az egyetlen kiutat. Pusztító statisztika, hogy az összes öngyilkossági kísérlet több mint felét a depresszió okozza!

Ne hagyd, hogy magad vagy egy hozzád közel álló személy része legyen a statisztikáknak. Bármennyire is úgy tűnik, hogy minden fekete, az igazság valójában az ellenkezője. A MedTiM szakértelmével, gondozásával és betegek ezreinek a helyes életútra való visszavezetésével világszerte bebizonyította, hogy a DEPRESSZIÓ GYÓGYÍTHATÓ!

A depresszió kezelésének első lépése a helyes diagnózis, amelyet a pácienssel folytatott beszélgetés alapján kapunk. Ott ellenőrizzük az aktuális tüneteket, valamint a tünetek hosszát és intenzitását. 

Ritkán fordul elő, hogy a depresszió pszichiátriai/gyógyszeres segítség (antidepresszánsok) és pszichoterápia nélkül is megszűnik, ha a feltételek teljesülnek. Az ok pontosan az akarat és az optimizmus hiánya, ami eltűnt a páciensből, és tehetetlen ezeket a normális működési szintre visszaállítani.

A legfontosabb, hogy a beteg, vagy családja időben felvegye velünk a kapcsolatot, hogy felállíthassák a diagnózist és meg lehessen határozni a megfelelő terápiát – antidepresszánsokat, pszichoterápiát vagy más típusú terápiát.

Vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mail űrlapon keresztül.