A szenvedélybetegségek kezelése

Vizsgálat a pszichiáternél

A vizsgálat a pszichiáternél beszélgetéssel történik, melynek során személyes és családi kórtörténetet vesznek fel. A beszélgetés célja, hogy a pszichiáter válaszokon keresztül próbálja meg jobban megismerni a pácienst, átlátni a nehézségeket, a betegség kialakulásához vezető körülményeket és egyéb fontos tényeket, amelyek a betegség diagnosztizálása, a beteg állapotának felmérése és a megfelelő psichoterápia- és farmakoterápiának alkalmazása szempontjából fontosak.  

Laboratóriumi elemzés

Miután a páciens kórházba kerül, vérvizsgálatot végeznek – KKS-t, biokémiai teszteket, HIV- és hepatitisvírus-vizsgálatokat, valamint kiterjesztett vizsgálatokat is, ha van indikáció. A laboratóriumi vérvizsgálatok mellett vizeletvizsgálatot is végeznek.

Szakorvosi vizsgálatok

Kórházi fogadáskor minden pácienst belgyógyász megvizsgál, hogy megállapítsa a kórház rendelkezésére álló eljárások indikációit és ellenjavallatait, amelyek kapcsolatosak a pszichés problémák kezelési programjával.

Diagnosztikai eljárás

Felvételkor és a belgyógyászati vizsgálat alapján a belgyógyász további diagnosztikai eljárásokat határoz meg, amelyek segítségével meghatározzuk a kezelés indikációit és ellenjavallatait, beleértve a has- és szív ultrahangot, EKG-t. Szükség esetén további beavatkozások (MRT, CT, röntgen, gasztroszkópia stb.) kerülnek elvégzésre, amelyek nem képezik a standard program részét, és az orvos javaslatára a családdal egyetértésben alkalmazható.

Pszichodiagnosztika

Pszichológiai tesztelés, a kognitív funkciók értékelésére szolgáló tesztek alkalmazását, a személyiségértékelést, amely strukturált pszichológiai teszteken keresztül zajlik, valamint a projektív technikákat foglalja magában. Pszichológussal és gyógypedagógussal együttműködve felmérjük a páciens pszichés állapotát, amely alapján meghatározzuk az egyes pácienseknél egyéni pszichoterápiás kezelési megközelítést.

Pszichoterápia

A pszichológusokkal és gyógypedagógusokkal, valamint a különböző pszichoterápiás irányok pszichoterapeutáival folytatott pszichoterápiás munka a betegséggel kapcsolatos vélemények és attitűdök megváltoztatására irányul. Ezek a vélemények és az attitűdök alapján a munkavégzés során viselkedésbeli változások következnek be, amik a rehabilitációs időszakban döntő jelentőségűek a stabil pszichés állapot megőrzése érdekében. A pszichoterápiás munka révén a kezelés utáni élet más szemlélete is kialakul, valamint a múlt más szempontból való szemlélete is. 

A kezelés a farmakoterápia és a pszichoterápia kombinációját foglalja magában. A panaszok kezelésére szolgáló fő gyógyszerek az antidepresszánsok, amelyek túlnyomórészt a szelektív szerotonin-visszavétel gátlók csoportjába tartoznak. A nyugtatók csak az elején szerepelnek, és nagyon gyorsan eltávolítják őket a terápiából. Ennek az az oka, hogy nagy lehetőségük van a függőség kialakulására, ha hosszú ideig és kontroll nélkül a páciensek szedik.

A szorongásos zavarok kezelésében a kognitív viselkedésterápia a választott módszer az összes többi pszichoterápiához képest. Önsegítő technikákat, légzőgyakorlatokat tanítunk a páciensnek, irányított meditációt végzünk, megtaláljuk a módot a félelmek leküzdésére gyógyszerek nélkül

Eljárások a pszichikai függőség kezelésére

A pszichés problémák kezelésének részeként a gyógyszeres terápia mellett a páciens pszichológussal és gyógypedagógussal az akaratlagos mechanizmusok erősítését célzó pszichológiai eljárásokon megy keresztül. Az eljárások közé tartozik a farmakoterápia segítségével végzett pszichoterápia. 

Ez egy olyan pszichoterápiás szessziók kombinációja az intravénás transzmitter infúzióval, amely lehetővé teszi a pszichoterápia potenciáljának legfeljebb szintre emelését, valamint egy olyan pszichoterápia, amely gyógyszerek segítségével a pszichológus vagy gyógypedagógus szuggesztív hatást gyakorol a pszichológus tudatalattijára.

A páciens és a családtagok oktatása

A páciensekkel és családtagjaikkal való kezelés során a korábbi felmérések alapján pszichológus és gyógypedagógus tart oktatást a betegségről.  Az oktatás azt jelenti, hogy a betegséget orvosi szempontbóll vizsgáljuk, felismerjük azokat a kiváltó okokat, amelyek bevezettek és fenntartanak bennünket a betegségben, valamint megvizsgáljuk a közvetlen következményeket. Az oktatás kulcsrésze kapcsolódik a kórházi kezelés után kezdődő rehabilitációs részhez, az ún. ambuláns részhez, amely egy évig tart. 

Adjon értelmet az életének

Hívjon minket és kérjen időpontot orvosainkhoz

Regeneratív eljárások

A 7 napos kezelés ára 1 db masszázst/nyirok drenázst és 1 db sószobás kezelést tartalmaz. Az egyéb regeneratív kezelések külön díjazásban részesülnek, mint pl.

  • hiperbár kamra,
  • hepatometabolikus infúziók,
  • metabolikus infúziók,
  • oxigén led spa kapszula,
  • Infrasvörös sugarakkal rendelkező szauna,
  • plazmaferézis,
  • sószoba,
  • masszázs/nyirokelvezetés.

 

Ami a 14 napos kezelést illeti, a kezelés ára 1 db masszázst/nyirokelvezetést, 5 db hepatometabolikus infúziót és egy sószobás kezelést tartalmaz. Az egyéb regeneratív kezelések külön díjazásban részesülnek, mint például: hiperbár kamra, hepatometabolikus infúziók, metabolikus infúziók, oxigén led spa kapszula, infrasvörös sugarakkal rendelkező szauna, plazmaferezis, sókamra, masszázs/nyirokelvezetés.

A kezelés ára 1 db plazmaferézist, 5 db metabolikus infúziót, 1 db masszázst/nyirokelvezetést és 1 db sószobás kezelést tartalmaz. Az egyéb regeneratív kezelések külön díjazásban részesülnek, mint például: hiperbár kamra, oxigén led spa kamra, infrasvörös sugarakkal rendelkező szauna, plazmaferezis, sókamra, masszázs/nyirokelvezetés.
A kezelés ára 5 db metabolikus infúziót, 1 db masszázst/nyirokelvezetést és 1 db sószobás kezelést tartalmaz. Az egyéb regeneratív kezelések külön díjazásban részesülnek, mint például: hiperbár kamra, oxigén led spa kapszula, infrasvörös sugarakkal rendelkező szauna, plazmaferézis, sókamra és masszázs/nyirokelvezetés.
A kezelés ára 2 db plazmaferézist, 5 db metabolikus infúziót, 1 db masszázst/nyirokelvezetést, és a sószobában történő kezelést tartalmaz. Az egyéb regeneratív kezelések külön díjazásban részesülnek, mint például: hiperbár kamra, oxigén led spa kapszula,  infrasvörös sugarakkal rendelkező szauna, plazmaferézis, sókamra és masszázs/nyirokelvezetés.

A 10 napos kezelés ára 5 db regeneráló infúziót, 1 db masszázst/nyirok nyirokelvezetést és 1 db sószobát tartalmaz. Egyéb regeneráló kezelések külön díjazásban részesülnek, mint pl.: hiperbár kamra, oxigén led spa kapszula, infrasvörös sugarakkal rendelkező szauna, plazmaferezis, sókamra, masszázs/nyirokelvezetés.  

Ami a 14 napos kezelést illeti, 1 db plazmaferézis, 5 db regeneráló infúzió, 1 db masszázs/nyirokelvezetés és 1 db sószoba kezelés jár. Egyéb regeneráló kezelések külön díjazásban részesülnek, mint pl.: hiperbár kamra, oxigén led spa kapszula, infrasvörös sugarakkal rendelkező szauna, plazmaferezis, sókamra, masszázs/nyirokelvezetés. 

A kezelés ára 2 db plazmaferézist, 5 db metabolikus infúziót, 1 db masszázst/nyirokelvezetést és 1 db sószobás kezelést tartalmaz. Egyéb regeneráló kezelések külön díjazásban részesülnek, mint pl.: hiperbár kamra, oxigén led spa kapszula, infrasvörös sugarakkal rendelkező szauna, plazmaferezis, sókamra, masszázs/nyirokelvezetés. 
A kezelés ára 1 db plazmaferézist, 5 db metabolikus infúziót, 1 db masszázst/nyirokelvezetést és 1 db sószobás kezelést tartalmaz. Egyéb regeneráló kezelések külön díjazásban részesülnek, mint pl.: hiperbár kamra, oxigén led spa kapszula, infrasvörös sugarakkal rendelkező szauna, plazmaferezis, sókamra, masszázs/nyirokelvezetés. 

Méregtelenítés infúziókkal az opiátfüggőség kezelésében

Az opiát-függőségtől gyógyuló páciensek minden nap vitaminkomplexeket és aminosavakat tartalmazó infúziót kapnak, amelyek elősegítik a méregtelenítést.

UROD

Az ultragyors méregtelenítés az opiátfüggőség kezelésének első lépése, és nagyon fontos eljárás az opiát okozta fizikai krízisek következtében fellépő visszaesések megelőzésében. A méregtelenítési eljárások mellett a gyógyszeres terápia is része a tiltott opiáthasználattól való hosszú távú absztinencia megteremtésének. A méregtelenítő módszer segítségével a szervezet gyorsabban és fájdalommentesebben távolítja el az opiátokat. 

Az UROD egy méregtelenítő eljárás, amelyet teljes érzéstelenítésben végeznek az intenzív osztályon, és 6-8 óráig tart. Az ultragyors méregtelenítési eljárás során az opiát méregtelenítést nagyon nagy dózisú opiátantagonista (naloxon) bolus injekciójával indukálják általános érzéstelenítésben vagy erős szedációban. Az UROD eljárást aneszteziológus végzi.

ELJÁRÁSOK A PSICHIKAI FÜGGŐSÉG KEZELÉSÉRE

A szenvedélybetegség kezelésének részeként a páciens pszichológussal és gyógypedagógussal olyan eljárásokon megy keresztül, amelyek pszichológiai függőséget kezelnek – csökkentik a pszichoaktív anyagok hatásának vágyát. Az eljárások közé tartozik a farmakoterápia segítségével végzett pszichoterápia. 

Ezek a pszichoaktív anyagokkal szembeni undor feltételes reflexének létrehozására szolgáló eljárások – averzív eljárások, a pszichoterápiás szesszió kombinációja intravénás transzmitter infúzióval, amely lehetővé teszi a pszichoterápia potenciáljának legfeljebb szintre emelését, valamint a pszichoterápia, mely pszichológus vagy gyógypedagógus szuggesztív hatá

A páciens és a családtagok oktatása

A páciensekkel és családtagjaikkal való kezelés során a korábbi felmérések alapján pszichológus és gyógypedagógus tart oktatást a betegségről.  Az oktatás azt jelenti, hogy a betegséget orvosi szempontbóll vizsgáljuk, felismerjük azokat a kiváltó okokat, amelyek bevezettek és fenntartanak bennünket a betegségben, valamint megvizsgáljuk a közvetlen következményeket. Az oktatás kulcsrésze kapcsolódik a kórházi kezelés után kezdődő rehabilitációs részhez, az ún. ambuláns részhez, amely egy évig tart. 

BLOKKOLÓ

A kezelés végén minden páciens, aki átesett pszichológiai függőség kezelésére szolgáló eljáráson, folyékony implantátumot (injekciót) kap.
Az injekció hatása 28 napig tart, ezt követően a páciensnek ugyanazt az adagot ismét kell  kapnia a következő 28 napra.
Javasolt a következő évben az úgynevezett blokkoló szedése, mert az jó lelki és fizikai blokk az esetleges pszichikai válságok ellen, amelyek visszaeséshez vezethetnek. 

A blokkolók mellett a páciensnek megfelelő farmakoterápiát írnak elő, és javasolják a pszichoterápia folytatását. Ha a blokkolóra bármilyen ellenjavallatok vannak, a páciensnek 24 órán át tartó hatású tablettákat írnak elő, amelyeket a pszichiáter által előírt rendszeres terápia mellett kell bevenni a kórházi kezelés végén. Az első blokkolót a kezelés ára tartalmazza.

A kezelés végén minden páciens, aki átesett pszichológiai függőség kezelésére szolgáló eljáráson, folyékony implantátumot – naltrexont kap. Az injekció hatása 30 napig tart, majd a következő 30 napra a páciensnek ismét ugyanazt az adagot kell kapnia. 

Javasolt a következő évben úgynevezett blokkoló szedése, mert ez jó lelki blokk az esetleges pszichikai válságok ellen, amelyek visszaeséshez vezethetnek. A blokkolók mellett a betegnek megfelelő farmakoterápiát írnak elő, és javasolt a pszichoterápia folytatása.

A kezelés végén minden olyan beteg, aki átesett méregtelenítési ellenőrzésen, hogy szervezete megtisztult-e az opiátoktól, folyékony naltrexon implantátumot kap. Az injekció hatása 30 napig tart, majd a következő 30 napra a páciensnek ismét ugyanazt az adagot kell kapnia. 

Javasolt a következő évben úgynevezett blokkoló szedése, mert ez jó lelki blokk az esetleges pszichikai válságok ellen, amelyek visszaeséshez vezethetnek. A blokkolók mellett a betegnek megfelelő farmakoterápiát írnak elő, és javasolt a pszichoterápia folytatása.

Ha a naltrexon injekcióra bármilyen ellenjavallat van, a páciensnek 24 órán át tartó hatású tablettákat írnak elő, amelyeket a pszichiáter által előírt rendszeres terápia mellett kell bevenni a kórházi kezelés végén. A 10 napig tartó kezelés esetén a blokkolót nem tartalmazza a kezelés ára, míg a 14 napig tartó kezelés esetén az első blokkolót a kezelés ára tartalmazza.

Vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mail űrlapon keresztül.