Kokainfüggőség kezelése

A tartalom áttekintése

A kokainfüggőség a találékony és modern kezelési módszereknek köszönhetően gyógyítható. 

A kokain keserű ízű, fehér kristályos por, amely vízben oldódik. Bizsergő érzést hagy a nyelven, és más formában is megtalálható, mint például paszta vagy kő. Ez egy erősen addiktív serkentő kábítószer, amely felszippantható, elszívható vagy injekcióval beadható.

A kokainnal visszaélnek immanens serkentő hatása miatt, mivel erős hatással van az agy limbikus rendszerére, erős örömérzetet keltve.

A Dél-Amerikában növő koka növény leveleiből állítják elő. A kokalevél-kivonás végterméke 99%-ban kokain, kokain-hidroklorid formájában, amit a dílerek tovább kevernek a kokainhoz hasonló színű anyagokkal (keményítő, cukor, amfetaminok…). 30 és 60 százalék közötti koncentrációban jut el a végfelhasználóhoz.

A felhasznált kokain formájától függetlenül meg kell jegyezni, hogy ez a pszichoaktív anyag erősen addiktív. Néha egyetlen kokainhasználat is elegendő ahhoz, hogy az ember függővé váljon. Még a kokain alkalmankénti használata is függőséget okozhat. Azonban a kokainból történő kezelés is lehetséges, valamint a normális, egészséges és boldog élethez való visszatérés. A kokainfüggőség kezelését és a teljes körű orvosi kezelést kifejezetten úgy alakították ki, hogy ebből a szerből a lehető legkényelmesebb és problémamentesebb legyen.

Mi is pontosan a kokainfüggőség?

Azok, akiknek problémájuk van a kokainfüggőséggel, elsősorban kíváncsiságból kezdik el fogyasztani ezt a szert, kényszeresnek mondható módon. Más szóval, a kokainfüggőség akkor jön létre, ha az ember leírhatatlan és elsöprő vágyat érez a kokain használatára, még akkor is, ha tudatában van annak, hogy az káros következményekkel járhat. 

A szerotonin és a dopamin olyan kémiai anyagok az agyunkban, amelyek felelősek a jó hangulatért, a boldogságért és az elégedettségért. Ugyanakkor ezeknek a neurotranszmittereknek köszönhetően elkerülhető a depresszió, a szomorúság és a rossz hangulat érzése. Bármilyen kábítószerrel való visszaélés, beleértve a kokaint is, növeli ezeknek a neurotranszmittereknek a mennyiségét, ami még inkább fokozza a boldogság és az öröm érzését.

A kokainfüggőséget az okozza, ahogyan ez a gyógyszer befolyásolja az agy neurotranszmitter rendszerét. A kokainfogyasztás módjától függetlenül ez a pszichoaktív anyag nagyon gyorsan bejut a véráramba, és eléri az agyat, nagy dózisú dopamin felhalmozódását okozva. Emiatt az ember nagy eufórikus érzelmeket érez, és újra át akarja érezni ugyanazokat az érzelmeket.

Az eufória újbóli átélésének vágya megnöveli a kokainfogyasztás iránti igényt, vagyis a vágyat, amikor negatív fizikai, pszichológiai és szociális hatások kezdenek megjelenni. A szervezet kevésbé reagál a kokainra, ezért nagyobb adagok fogyasztása szükséges az azonos hatás eléréséhez (tolerancia). Pontosabban, az illető ekkor kezd el rendszeresen kokaint fogyasztani, hogy elkerülje az elvonási krízis kellemetlen tüneteit.

Ha az ember nem tud ellenállni ennek a fogyasztási késztetésnek, amely megzavarja a mindennapi életét, akkor azt mondhatjuk, hogy a személy kokainfüggő.

Kokainfüggőség és a függőség tünetei

A kokainfüggőség nemcsak a függőt teszi tönkre, hanem a körülötte lévő embereket is. 

A kokain hosszan tartó használata negatív hatással van nemcsak a mentális egészségre, hanem a fizikai egészségre is, különösen a szív- és érrendszerre. A kokain gyorsan pszichés függőséget alakít ki, ami azt jelenti, hogy a használónak állandóan és folyamatosan kell fogyasztania, hogy normálisan érezze magát. A pszichés függőség kialakulásakor a tolerancia egyidejűleg alakul ki, míg a fogyasztás abbahagyásakor az elvonási tünetek jelentkeznek.

A kokaint szájon, orron, intravénásan vagy belélegezve lehet fogyasztani. Szipogás után erős eufóriát vált ki, az ember erőt és állandó tevékenység iránti igényt érez, serkenti az idegrendszer sejtjeit, a szívet és az ereket, fokozza a dopamin szekréciót.

A kokainfüggőség tünetei egyénenként változnak, akárcsak bármely pszichoaktív anyaggal való visszaélés esetében. Vannak azonban bizonyos pszichológiai, fizikai és viselkedési tünetek, amelyekről empirikusan kimutatták, hogy a kokainhasználat jelei.

A kokainfüggőség gyakori jelei vagy tünetei:

A kokainfüggőség pszichés tünetei

A kokainfüggőség fizikai tünetei

A kokainfüggőség viselkedési tünetei

Adjon értelmet az életének

Hívjon minket és kérjen időpontot orvosainkhoz

A KOKAINFÜGGŐSÉG KÖVETKEZMÉNYEI

A tény az, hogy a kokaint többnyire (visszaélve) az eufória érzése miatt, amit ez a pszichoaktív anyag okoz. Azonban, amint rámutattunk, a kokainfüggőség számos nem kívánt következménnyel jár. 

A kokain szippantása miatt a szaglás elvesztése, orrvérzés, orrnyálkahártya irritáció lép fel, ami krónikus gyulladást és orrfolyást okozhat. Kokainfüggőknél viselkedésbeli változások és zavarok, zajérzékenység, fokozott mozgás- és kommunikációvágy, zavart állapot, impotencia és gyors mentális fáradtság figyelhető meg.

Az intravénás kokainhasználóknál allergiás reakciók lépnek fel a kábítószerre vagy az utcai kokainban található egyes adalékanyagokra, ami halálhoz vezethet. A kokain befecskendezése a HIV- és HCV-fertőzés kockázatát is magában hordozza. A kokain szájon át történő fogyasztása bél gangrénához vezethet, aminek a következménye a véráramlás csökkenése.

A kokain egy olyan anyag, amely csökkenti az étkezési igényt, ezért sok krónikus kokainhasználó elveszti étvágyát, ami súlycsökkenést eredményez.

Pszichés következmények jelentkeznek a hosszan tartó és túlzott kokainfogyasztás miatt. Leggyakrabban paranoia, félelmek, depresszió, megnövekedett vérnyomás és szélütés vagy szívroham fordulhat elő. Ezenkívül a kokain folyamatos használata ingerlékenységet, idegességet, hallucinációkat okozhat. A kokainfüggőség számos egyéb egészségügyi szövődményt is okoz, például szív- és érrendszeri, légzőszervi, emésztési és neurológiai problémákat. Ezekről a hatásokról hamarosan szó lesz. 

A gyakorlatban kiderült, hogy az emberek gyakran fogyasztanak kokaint más pszichoaktív anyagokkal együtt, leggyakrabban pedig alkohollal. Mindkét anyag jelentősen befolyásolja a racionális gondolkodás képességét, megváltoztatva a tudatállapotot. A kokain és az alkohol kombinációja erősebb hatást fejt ki, mint e két anyag közül csak az egyik fogyasztása, és szélsőséges esetben halálhoz is vezethet.

A Speedball a kokain és a heroin egyidejű fogyasztása, és ez a kombináció túladagoláshoz és halálhoz vezethet, légzési elégtelenség miatt.

A kokainhasználat rövid távú negatív hatásai

Közvetlen hatások, amelyek azonnal vagy egy nappal a kokain bevétele után jelentkezhetnek:

A kokainhasználat hosszú távú negatív hatásai

A kokain rendszeres és krónikus fogyasztása tolerancia állapotot válthat ki ezzel a pszichoaktív anyaggal szemben. Az adag növelése vagy a kokain gyakrabban történő szedése hosszú távú nem kívánt fizikai és pszichológiai következményekkel jár.

Kokainfüggőség kezelése és absztinencia válság

A kokain ezért erősen addiktív pszichoaktív anyag, és a kokainnal való hosszú távú visszaélés károsítja a szervezet egészét. Ahogy az ember alkalmazkodik a kokain jelenlétéhez a szervezetében, vagyis ahogy az agy alkalmazkodik a dopamin felrobbanásához, ez a neurotranszmitter egyre kevésbé lesz érzékeny a kokainra. 

Más szóval, a kokainfogyasztás hirtelen abbahagyása vagy a kokain hirtelen hiánya a fogyasztó szervezetéből az absztinencia krízisének nem túl kellemes tüneteit okozhatja. Ez az állapot oda vezethet, hogy a személynek nagyobb mennyiségű kokaint kell fogyasztania, vagy gyakrabban kell fogyasztania, hogy elkerülje az absztinencia válságának kellemetlen tüneteit.

A kokain szedésének abbahagyásakor a napi fogyasztás után az ún kokainzsázsát, ha a beteg szorong, agresszív lesz, és elsöprő vágya van arra, hogy újra bevegye, hogy „normálisan” tudjon működni.

Az elvonási krízis tünetei többek között, de nem kizárólagosan:

Mindezen kellemetlen tünetek elkerülése érdekében, és a kokainról való leszoktatás problémamentesen megtörténik, új bevált és korszerű módszerekkel kell kezelni a kokainfüggőséget.

A kokainhasználat hatása az életminőségre

Kokainfüggőség kezelése - 14 napos orvosi kezelés

Az agy nagyon hamar megszokja a kokaint, és hamar a fiatalok kedvenc „játékszerévé” válik, ami még gyorsabban rázza őket a függőségbe. Az agy kokainhoz való alkalmazkodását neuroadaptációnak nevezik. 

A kokainfüggőség mind a beteg, mind családja számára komoly probléma, a kokainfüggőség kezelése pszichológiai, szociális és farmakológiai megközelítést igényel. A kokainfüggőség kezelésének maradéktalan megvalósítása érdekében életmódváltásra van szükség, és a kezelést végig kell folytatni mindazon szakaszokon, amelyeket klinikánkon a szenvedélybetegségek kezelésére végeznek.

Vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mail űrlapon keresztül.