Opiátfüggőség kezelése

A tartalom áttekintése

Kezelés világszerte elismert módszerek szerint

Az opiátok gyors méregtelenítése a MedTim klinikán a legmegbízhatóbb és leghatékonyabb megoldás a szervezet opiátok nyomaitól való megtisztítására. Amellett, hogy gyors az opiátfüggőség kezelésében, ez a módszer fájdalommentes is. Végső soron a páciens nem tapasztalja az opiát-elvonás kellemetlen tüneteit. 

Meg kell jegyezni, hogy az opiátok (gyakran opioidoknak is nevezik) erős pszichoaktív anyagok, amelyek az ópiummákvirágban található vegyi anyagokhoz kapcsolódnak. Pontosabban, az opiátok olyan anyagok, azaz származékok, amelyeket kémiai úton nyernek növényekből. Méghozzá, egyes opiátokat az orvostudományban és a klinikai gyakorlatban krónikus fájdalom kezelésére használnak, egészen a közepestől a súlyosig terjedő fájdalomig. Másrészt egyes opioidok illegálisak, és használatuk bármilyen formában tilos (pl. heroin).

Intenzív nyugtató hatásuk miatt meg kell jegyezni, hogy az opiátok rendkívül magas fokú visszaélést mutatnak. Ezek elkerülhetetlenül opiátfüggőséghez vezetnek. Pontosabban, az opiátok rendkívül nagy potenciállal rendelkeznek a függőség kialakulásában. Az opiátokat fájdalomcsillapítóként használó embereknél nagy az opiátfüggőség kockázata. Mindössze 3-5 napos opiáthasználat elegendő a függőség kialakulásához. Valójában néha egyetlen fogyasztás, azaz egyszeri használat is elegendő ahhoz, hogy az ember egy adott opiáttól (például herointól) függővé váljon.

Átlagosan a heroinfogyasztók 75%-a használt „enyhe” opiátokat fájdalomcsillapítóként. Nagy adag opiát rövid ideig tartó bevétele vagy rendkívül erős opiátok használata mérgezést (túladagolást) okozhat. Ez halálhoz is vezethet.

Gyors opiátméregtelenítés 
hogyan kezdődik az opiátfüggőség

Ahhoz, hogy megértsük, miért hatékony megoldás a gyors opiátméregtelenítés, először meg kell találnunk az ópiátfüggőség okát. Elsősorban az opiátfüggőség leggyakrabban akkor kezdődik, amikor egy embernek egy adott fájdalomcsillapítót (az opiát egy fajtáját) ír fel az orvos. Ezután a páciens megkapja az orvos utasításait és az ajánlott adagot. A legtöbb esetben a páciensnek nem áll szándékában visszaélni ezekkel az anyagokkal. Ennek a szernek, azaz az opiátnak egy bizonyos időtartama után azonban az embernek az a benyomása lehet, hogy ennek az anyagnak már nem ugyanaz a hatása, mint korábban. Így alakul ki az opiátokkal szembeni fokozott tolerancia. 

Ezenkívül a tolerancia arra készteti az embert, hogy a kívánt hatás elérése érdekében gyakrabban és az ajánlottnál nagyobb adagokban fogyasszon opiátokat. Az opiátfogyasztásnak ez a mintája minden bizonnyal fizikai függőséget okoz az opiátoktól, ahol a személy továbbra is fogyaszt, hogy normálisan érezze magát.

Ezért az opiátoktól való fizikai függőség erős és fontos szükségletet okoz ezekre az anyagokra, hogy pszichológiai függőséget is okoz az opiátoktól. Ezenkívül a pszichológiai függőséget a fogyasztás folytatására irányuló erős vágy jellemzi, az általa okozott összes negatív következmény ellenére. 

Amikor az opiátkeresés folyamata teljesen kontrollálatlanná válik, fenyegetni kezdi a testi-lelki egészséget, a társadalmi életet, a családi kapcsolatokat, a munkát, a baráti és anyagi kapcsolatokat, így akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy ópiátfüggőségről van szó!

Ugyanis a függőség súlyosabb kórkép, mint az erős opiátfogyasztási vágy: ez egy neurokémiai és neurológiai rendellenesség, amelyet az ember olyan helyzetként él meg, amelyből nem tud kiszabadulni!

Emiatt az ópiáthasználati problémákkal küzdő személy gyakran fel akarja hagyni a használatát, de nem érzi magát képesnek erre. Az egyetlen módja annak, hogy egy személy teljesen leküzdje és megoldja ezt a problémát, az opiátfüggőség kezelése. Ez a kezelés magában foglalja a gyors méregtelenítést az opiátmegvonáshoz. Ezt a kezelést és eljárást csak felhatalmazott, professzionális és minősített méregtelenítő központ, például a MedTiM klinika végezheti el.

Milyen típusú opiátok léteznek?

Ahogy már megjegyeztük, a legtöbb opiátot orvosi célokból írják fel a pácienseknek. A legális opiátok mellett létezik az ópiátok illegális kategóriája is, amelyek használata tilos, és ezek közül minden bizonnyal a heroin (ópiátok) a leghíresebb. 

Alapvetően minden opiát két fő csoportra osztható: antagonistákra és agonistákra. 

Elsősorban, az antagonisták olyan opiát anyagok, amelyek blokkolják vagy jelentősen csökkentik az opiátok (blokkoló szerek) hatását. Az egyik legismertebb opiát antagonista a naltrexon (naloxon). Az opiátfüggőség kezelésére használják. A gyors opiát méregtelenítés után a páciens naltrexont kap kiegészítő terápiaként. Segít fenntartani az absztinenciát és megállítani az opiátokkal való visszaélést. 

Ami az agonistákat illeti, ezek olyan anyagok, amelyek az antagonistákkal ellentétes hatást fejtenek ki. Pontosabban, az agonisták a szervezetben természetesen termelődő endorfinok hatását utánozzák. Ezenkívül opiáthatást hoznak létre az agyban lévő specifikus opiátreceptorokkal való kölcsönhatás révén. 

Az agonista csoportjába tartozó anyagok közül sok rendkívül nagy a visszaélés és a függőség kialakulásának lehetősége (heroin, buprenorfin, hidrokodon, oxikodon, metadon stb.)

Természetesen vannak más opiátok is, mint a Darvocet/Darvon, a Demerol és a Dilaudid.

A probléma súlyosságának megértése

Minden opiát anyagnak van egy közös jellemzője: Nagyon rövid fogyasztási idő alatt függőséget okoznak. 

Az opiátfüggőség krónikus betegség, amely hosszú ideig tart. Emellett komoly egészségügyi, szociális és gazdasági problémákat is okozhat. Az opiátok olyan anyagok csoportjába tartoznak, amelyek a központi idegrendszerre hatnak, örömérzetet okozva és enyhítve a fájdalmat.

Az opiátfüggőséget az opiátgyógyszerek iránti intenzív, ellenőrizhetetlen, kényszeres vágy jellemzi, még akkor is, ha nincs orvosi igény ezek szedésére. Sok más pszichoaktív anyagtól eltérően az opiátok nagy potenciállal rendelkeznek a függőség kialakulásában, még akkor is, ha orvosi rendelvény szerint használják (természetesen, legális opiátokról beszélünk). Éppen ezért sok esetben gyakran visszaélnek a felírt opiátokkal. 

A szenvedélybetegek előnyben részesítik ezeknek az anyagoknak a fogyasztását az élet minden más tevékenységével és felelősségével szemben. Emiatt az opiátfüggőségre is jellemző az ezekkel a szerekkel való visszaélés, minden káros hatásuk ellenére.

Az opiátok megváltoztatják az agy kémiai szerkezetét, és toleranciához vezetnek, ami azt jelenti, hogy az embernek idővel nagyobb dózisra van szüksége a kívánt hatás eléréséhez. Az opiátok hirtelen abbahagyása esetén a fizikai és pszichológiai tünetek, valamint az ópiát-megvonási szindrómák nagyon kellemetlenek.

Amellett, hogy súlyos egészségügyi problémákat okozhat, az opiátfüggőség gyakran túladagoláshoz vezethet.

Opiát-elvonási kezelések - mennyi ideig tartanak?

Meg kell jegyezni, hogy a túladagolást (mérgezést) okozó opiátdózis akkor fordul elő, ha egy személy rövid időn belül nagy adag opiátot használ vissza. Ez lelassult légzést vagy teljes légzési összeomlást (légzésleállást) eredményezhet. Ha ebben az esetben a sürgősségi opiát méregtelenítés és kezelés nem történik meg azonnal a megfelelő méregtelenítő központban, nagyon magas a halálozás kockázata.

A legális és illegális opiátok túladagolás kockázatával járnak, ha egy személy túl sokat vesz be ezekből az anyagokból, vagy más kábítószerekkel (például benzodiazepinekkel) kombinálja őket.

Az opiátok elpusztíthatják az embert, halálhoz is vezethetik

Az opiátokkal való visszaélés számos mellékhatással jár:

Gyors opiátméregtelenítés és tünetek

Az opiátok gyors méregtelenítése érdekében először ismerni kell az ilyen típusú anyagoktól való függőség összes tünetét. Fontos megjegyezni, hogy a gyors opiátméregtelenítés teljesen megtisztítja a szenvedélybeteg szervezetét az opiátok nyomaitól, de a szenvedélybetegségek kezeléséhez vezető út ezzel még nem ér véget.  

Ez az oka annak, hogy a méregtelenítő központ az opiátfüggőség kezelésének első döntő lépéseként a szervezet gyors megtisztítását végzi. Számos jel utal arra, hogy valaki opiátfüggő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a tünetek egyszerre fejlődnek és jelentkeznek nála.

Ez több tényezőtől függ, mint például az opiátok típusától, a bevitt adagtól, az opiátok szedésének időtartamától, a fogyasztás gyakoriságától, a mentális hajlamoktól, az ember általános egészségi állapotától stb.

Tünetek, amelyek befolyásolják az ember hangulatát

Tünetek, amelyek befolyásolják az ember viselkedédét (a függőség viselkedési tünetei)

Fizikai tünetek

Pszichológiai tünetek

Opiát-megvonási válság 
Mennyi ideig tart az opiát-megvonás

A legtöbb esetben az opiátfüggők tudatában vannak annak, hogy problémáik vannak, de egyszerűen nem akarják beismerni a családjuknak vagy barátaiknak. Ezért abban a vágyban, hogy megszabaduljanak attól a függőségtől, amely már átveszi az irányítást az életükben, az emberek megpróbálnak önállóan „kiszabadulni” az opiátoktól. Tehát a függők azt kérdezik: meddig tart az opiát-absztinencia? Pontosan mennyi idő kell ahhoz, hogy abbahagyjam az opiátok szedését? 

Ez azt jelenti, hogy az opiátokkal való krónikus és kényszeres visszaélés a pszichikai függőség mellett, a fizikai függőséghez is vezet. A szervezetnek egyre nagyobb adag ópiátra van szüksége, egyre rövidebb időintervallumokban a kívánt hatás eléréséhez.

Amikor egy személy hirtelen abbahagyja az opiátok használatát, ópiát-megvonás lép fel, melynek tünetei rendkívül fájdalmasak és kellemetlenek lehetnek. E tünetek elkerülése érdekében a személy ismét elfogyasztja az anyagot, így a függőség varázsolt körébe kerül.

Az opiáthiány válság okozta fájdalom és gyötrelem állapotában előfordulhat, hogy az ember túlzott adagot vesz be ezekből a pszichoaktív anyagokból, ami mérgezéshez vagy túladagoláshoz vezethet. A halál az opiát-túladagolás egyik legsúlyosabb és legkegyetlenebb következménye. A statisztikák azt mutatják, hogy a túladagolásos halálesetek száma jelentősen megnőtt.

Milyen tünetei vannak az opiát-elvonásnak?

Adjon értelmet az életének

Hívjon minket és kérjen időpontot orvosainkhoz

Opiát-megvonás - Mennyi ideig tart?

A válasz arra a kérdésre, hogy „mennyi ideig tart az opiát-megvonás?” elsősorban attól függ, hogy egy személy milyen típusú opiátokat használ. Egyes opiátok azonnal elvonási tüneteket és szindrómát okozhatnak, míg mások pedig később. Egyes opiátok több időt vesz igénybe, hogy kiválasszanak a másoknál.

Ezenkívül az opioid-absztinencia időtartamát a következő tényezők határozzák meg:

A herointól való elvonás első tünetei az utolsó fogyasztás után 8-12 órával jelentkeznek. Legerősebb hatásuk az utolsó fogyasztás után 1-3 nappal jelentkezik, és akár 7 napig is tarthat. 

A rövid hatású opioidok, például a morfium és a gyorsan ható kémiai anyagok, például az oxikodon, a hidrokodon és a fentanil első elvonási tünetei az utolsó használat után 8-24 órával jelentkeznek. Az ilyen opioidoktól való megvonás akár 10 napig is eltarthat.

Másrészt pedig, vannak hosszú hatású opioidok. Ide tartozik a metadon, valamint a szabályozott anyagok, mint a morfium, oxikodon, hidrokodon és fentanil, amelyek farmakológiailag úgy lettek kialakítva, hogy fokozatosan felszabadítsák anyagaikat.

Ezeknek az opioidoknak az elvonási tünetei az utolsó használat után 36 órán belül jelentkeznek, és 14 napig vagy többet is tarthatnak.

Más szóval, ha arra kíváncsi, „mennyi ideig tart az opiát-megvonás”, a válasz három pontban is foglalható össze:

Metadonfüggőség és metadon méregtelenítése

Az egyik leggyakrabban fogyasztott opioid a metadon. Nagyon rövid időn belül függőséget okoz. Az opioidfüggőség kezelésének első lépése a metadon méregtelenítése.  

A metadon többek között egy szintetikus opioid, amelyet az orvosok közepes vagy súlyos fájdalom kezelésére írnak fel. Ezenkívül a metadont gyakran alkalmazzák helyettesítő terápiaként a heroinfüggőség kezelésére. A metadonterápia azonban ebben az esetben nem megbízható orvosi módszer. A metadon NEM kezelheti az opioidfüggőséget, ráadásul addiktív tulajdonságai is vannak!

Azok az emberek, akik metadont kezdenek használni heroinfüggőségük leküzdésére, nagyobb kockázatnak vannak kitéve az anyaggal való visszaélésnek, tekintettel arra, hogy már volt opioidfüggőségük. Minden alkalommal, amikor egy személy az előírtnál több metadont fogyaszt, recept nélkül, vagy visszaél vele, ki van téve a függőség kialakulása kockázatának. 

A morfiumhoz és a heroinhoz hasonlóan a metadon is ugyanazokra az opiátreceptorokra hat az agyban. Magas addiktív potenciálja miatt a metadon, bár vényköteles szer, gyakran visszaélésnek van kitéve.

A metadonnal való visszaélés mellékhatásai a következők: szedáció, eufória, csökkent reakcióidő és figyelem, álmosság. Ide tartoznak még: lógó szemhéjak, szájszárazság, izomgyengeség, alacsony vérnyomás, alacsony testhőmérséklet és kevés vagy semmilyen fényreakció. Nagyobb dózisban a metadon „eufória” érzést vált ki. A metadon intravénás alkalmazása fokozza ezt az érzést.

Csak egy klinikailag megbízható és ellenőrzött metadon méregtelenítése képes megszabadítani a szervezetet ennek az opioidnak minden nyomától.

MEDTIM GYÓGYSZER-MÉREGTELENÍTÉSI KÖZPONT
Gyors, biztonságos és fájdalommentes opioid méregtelenítése

Ahogy láttuk, az „önálló” méregtelenítés rendkívül fájdalmas és veszélyes folyamat. Növeli a visszaesés kockázatát. Másrészt a MedTiM, mint modern, akkreditált és minősített méregtelenítő központ egy olyan professzionális intézet, ahol gyors, orvosilag igazolt, fájdalommentes és biztonságos opiátméregtelenítést végeznek.  

Nemzetközileg elismert orvosokból álló csapatunk az opiátfüggőség kezelésének folyamatában a legmodernebb módszerrel tisztítja meg a szervezetet ezek az anyagok minden nyomától: Ultra gyors opiátméregtelenítés (UROD eljárás).

Az ultra gyors méregtelenítés az ópiát-megvonásnál rendkívül hatékony módszer. Célja és hatása az, hogy felgyorsítsa a szervezet opiátok nyomaitól való megtisztításának folyamatát. Ugyanakkor klinikánkon az UROD eljárás csökkenti vagy lerövidíti a kellemetlen tünetek és az opiát-megvonási szindróma intenzitását.

Ultra gyors opiátméregtelenítés (UROD) klinikánkon

Az Ultra gyors opiátméregtelenítés (UROD) teljesen és gyorsan megtisztítja az opiátreceptorokat, és így normalizálja az agyi transzmitterek szintjét. Fontos megjegyezni, hogy az UROD eljárást olyan esetekben végezzük, amikor nincs ellenjavallat az ilyen típusú méregtelenítés alkalmazására. Az UROD eljárás felírása előtt a páciensnek diagnosztikai vizsgálatokat kell végeznie, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincsenek ellenjavallatokat. Ezek a diagnosztikai vizsgálatok többek között a következőket foglalják magukban: vérvizsgálatokat, az elektrokardiográfiát és a páciens egészségével kapcsolatos egyéb intézkedéseket. 

A páciens diagnosztizálása után az opiátfüggőség kezelésének következő lépése az ultra gyors opiátméregtelenítés. Ez az eljárás létfontosságú és szerves részét képezi átfogó opioidfüggőség kezelési programunknak.

Az UROD eljárás 6-8 óráig tart. Ebben az időszakban a páciens az aneszteziológus állandó felügyelete alatt van, miközben az orvosok figyelemmel kísérik a páciens összes létfontosságú paraméterét. Ezt az eljárást általános érzéstelenítésben végzik. Az UROD eljárás során a beteg fokozatosan opiát antagonistákat (gyógyszer-gátlókat) kap – Naltrexont vagy Naloxont. Velük tisztítjuk, azaz eltávolítjuk az opiátokat az opiátreceptorokból. 

A teljes méregtelenítési folyamat sikeréhez gyakran két-három ilyen kezelésen kell átesni a páciensnek. Néha csak egy eljárás elegendő. Az ultra gyors opiátméregtelenítés során az egészségügyi személyzet a nap 24 órájában figyeli a pácienst. 

Ébredésig a legtöbb kellemetlen, fájdalmas és stresszes opiát-megvonási tünet és szindróma megszűnik. A hagyományos gyógyszerek könnyen enyhítik a fennmaradó tüneteket. Ezenkívül a páciensek azonnal ébredés után elismerik, hogy energiahullámot éreznek. Ahogy a kémiai egyensúly az agyban kezd visszatérni, a normális szintre stabilizálódik.

Miért az UROD eljárás a klinikánkon?

Klinikánk páciensei az opiát-megvonási ultra gyors méregtelenítésnek köszönhetően általános érzéstelenítésben legyűrik a legtöbb tünetet és az elvonási szindrómát. Ez azt jelenti, hogy a MedTiM klinikán a gyors opiátméregtelenítés fájdalommentes és orvosilag biztonságos. A páciens elkerüli az opiát-megvonás minden kellemetlen tünetét és szindrómáját, például a fájdalmat, a stresszt, a szorongást stb.

Ezért az UROD eljárás segíti a szervezetet az opiátok gyorsabb és fájdalommentes eltávolításában. Miután a pácines felébredt az érzéstelenítésből, a válság legfontosabb és legintenzívebb része elmúlt. Ha az ópiát-megvonás minimális tünetei ébredés után is maradnak fenn, intenzitásuk és erősségük jelentősen csökken. A hagyományos nem opioid fájdalomcsillapítókkal könnyen megoldhatók. 

Említettük, hogy az ópiátok önálló megvonása orvosi segítség nélkül veszélyes és kockázatos. Az elvonási tünetektől tartva a páciensek továbbra is opiátokat fogyasztanak. A szervezet rendkívül gyors méregtelenítése az opiátoktól azonban elviselhetővé teszi a teljes elvonási folyamatot, fájdalom és kellemetlen tünetek nélkül. 

Ezért a klinikánkon a gyors opiát méregtelenítése és kezelése a leghatékonyabb. Nemcsak elkerüli a kellemetlen fizikai és pszichés elvonási tüneteket, hanem a legjobb megoldás az opiátfüggőség kezelésére is.

Egészségügyi kezelés az orvosi alváshoz - Mesterséges alvás

Abban az esetben, ha az ultra gyors méregtelenítésnek ellenjavallata lehet, vagy úgy gondoljuk, hogy egy rövid méregtelenítéssel el lehet érni a kívánt eredményt, alkalmazzuk a méregtelenítő alvásterápia (medical sleep) néven ismert kezelést. 

Az orvosi alvás vagy mesterséges alvás egy rövid méregtelenítő eljárás, amely nyugtatók alkalmazásával érhető el. Ha a méregtelenítő alvásterápia hatásos, a páciens tudatának hiányát vagy csökkenését, a reflexek elnyomását és a fájdalomra való érzékenységet észleli. Az alvás 1-3 óráig tart. Alvás közben a páciens agya és teste megpihen, felépül a stresszből, a fájdalomból és egyéb kellemetlen tünetekből, valamint az elvonási válság idején ópiát-megvonási szindrómából.

Egy rövid méregtelenítő terápia során helyreáll a neurotranszmitterek egyensúlya, amelyet az opiát visszaélése megzavart. Amikor az érzéstelenítő elmúlik, a páciens néhány perccel később felébred. Az egyensúly teljesen helyreáll, és a páciens teljes biztonságban mozoghat és járhat. 

A méregtelenítő alváskezelés, azaz az orvosi alvás megszünteti az ingerlékenységet, csökkenti vagy teljesen megszünteti a gyógyszerekkel kapcsolatos gondolatokat. Az opiát-elvonási tünetek nincsenek, vagy jelentősen csökkentek. A mesterséges alvás során hiányzó mennyiségű endorfin, dopamin és szerotonin (a jó közérzetért, elégedettségért és jó hangulatért „felelős” hormonok) felhalmozódnak az agyban.

A rövid méregtelenítés az egyik legfontosabb módszer az opiátfüggőség kezelési folyamatában. Ennek köszönhetően rendkívüli eredményeket érünk el.

MÉREGMENTESÍTÉS AZ ÓPIÁTOKBÓL MINT A MEGOLDÁS A BOLDOG ÉS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETÉRT

Az klinikánkon végzett UROD méregtelenítés után a páciensnek elnevezett elhagyó anyagok és a megfelelő vitamin támogatás felírása történik. Ezek csökkentik az opiátok iránti vágyat, helyreállítják és revitalizálják az opiátokkal érintett szervek egészségét. 

Annak ellenére, hogy az UROD egy gyors opiát-méregtelenítő, a teljes folyamat, amely az opiátfüggőség megszüntetésére irányul, soha nem gyors.

A kórházi kezelések mellett a MedTiM klinikának a csoportos kezeléseire is jellemző a magas sikeraránya az opiátfüggőség kezelésében és a szervezet megtisztításában az opiátoktól meg a kiegészítő ambuláns kezelések alkalmazásának a következménye is. A páciensek fejlődését az elbocsátás után egy évig ellenőrzik.  

Segítünk Önnek újrakezdeni és folytatni a drogmentes életet, és visszatérni a normális élet útjára! Azért mert a MedTiM gondoskodik Önről!
Vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mail űrlapon keresztül.