Benzodiazepin-függőség

A tartalom áttekintése

A benzodiazepinek a pszichoaktív szerek csoportjába tartoznak, amelyek központi idegrendszeri depresszánsakként hatnak. A benzodiazepinek az anxiolitikumok, nyugtatók és altatók csoportjába tartoznak. 

Ami a benzodiazepin típusokat illeti, a leggyakrabban használt benzodiazepinek a Diazepam (Bensedin, Apaurin), Bromazepam (Lexilium, Lexaurin), Lorazepam, Alprazolam (Xalol, Xanax).

A benzodiazepinek hatása nyugtató, szorongásoldó, hipnotikus, izomlazító és görcsoldó. A benzodiazepinek mindegyik típusa különbözik a gyakorlatban. Ennek az az oka, hogy a minden egyes benzodiazepin-készítmények alapvető rendeltetését a legkifejezettebb hatás szerint deklarálják. 

Más szóval, a benzodiazepinek egyfajta nyugtató gyógyszer, amelyet az emberek a szorongás, a hisztéria, a görcsrohamok vagy az izomgörcsök tüneteinek enyhítésére szednek.

A szorongás okai - A benzodiazepinek szedésének fő oka

Amint rámutattunk, a benzodiazepinek szorongásoldók. Leggyakrabban a szorongás tüneteinek enyhítésére használják. Ellenkező esetben a szorongás meghatározatlan félelmet, vagyis félelmet jelent. A félelem nyilvánvaló fenyegetésre utal, de szorongás esetén ez a félelem valamilyen fenyegetés feltételezésére utal, vagyis annak előérzetére, hogy valami rossz fog történni. 

Ezért merül fel a kérdés – mik a szorongás okai?

Mint minden más pszichológiai problémának, a szorongásnak sem egyetlen oka van, hanem több tényező (genetika és környezet) kombinációja. Olyan személyek vannak, akik érzékenyebb idegrendszerrel születnek. Másrészt az ember élete során átélhet valamilyen traumatikus élményt, ami szorongást válthat ki.

A szorongás kialakulását kiváltó tényezők

Az ember gyakran orvosi tanács nélkül vesz be benzodiazepineket, és azt gondolja, hogy ezek szorongás elleni gyógyszerek. De ezeknek az anyagoknak a hosszú távú, kényszeres és túlzott használata neurológiai elváltozásokat és tolerancia kialakulását okozza. Ez azt jelenti, hogy embernek nagyobb adag benzodiazepinre van szüksége ugyanazon a hatás eléréséhez. A benzodiazepinek növekvő dózisa teljes fizikai és pszichológiai függőséghez vezet.

Adjon értelmet az életének

Hívjon minket és kérjen időpontot orvosainkhoz

A BENZODIAZEPINEK ÉS A HATÁSUK

A benzodiazepinek előnyei a gyors hatásuk, ami már a gyógyszer első bevétele után is látható. Ezért hallani gyakran, hogy a benzodiazepinek nyugtatóként hatnak. 

A benzodiazepinek krónikus alkalmazása azonban viszonylag gyorsan függőséghez és elvonási szindrómához vezethet. Ezért tanácsos a benzodiazepin-terápia időtartamát folyamatosan legfeljebb 4 hétre korlátozni, majd fokozatosan csökkenteni az adagot a gyógyszer teljes leállításáig. 

Ezenkívül a benzodiazepinek túlzott és ellenőrizetlen használat esetén kontraproduktív hatást válthatnak ki, pl. fokozott szorongás, izgatottság, ingerlékenység vagy agresszív viselkedés. Depresszió, öngyilkos magatartás vagy másrészt eufória is jelentkezhet.
A benzodiazepinek gyorsan függőséget okozhatnak, ezért a kezelésük szükséges.

Mik a benzodiazepin-visszaélés és -függőség jelei?

Vannak bizonyos mutatók, amelyek arra utalnak, hogy egy ember visszaél a benzodiazepinekkel. A benzodiazepin-visszaélés néhány jele:

Nyugtatóról van szó? Benzodiazepinek és elvonási válság

A benzodiazepinek leggyakoribb visszaélése álmatlanságban és stresszes helyzetekben történik. Az ember a benzodiazepineket nyugtatóként kezeli akkor. Gyakran eleinte maga határozza meg az adagokat. Kezdetben szükség szerint, orvosi felügyelet nélkül, hosszabb ideig, akár hat hónapig is beveszi. Egy bizonyos idő elteltével nő a benzodiazepinekkel szembeni tolerancia, ami azt jelenti, hogy a gyógyszer nagyobb dózisára van szüksége az embernek, ugyanazon a hatás eléréséhez.

A benzodiazepinek megvonási válságának tünete

A benzodiazepin szedésének abbahagyása után elvonási tünetek jelentkeznek, amelyek kezdetben nem ismerhetők fel benzodiazepin-hiányként. Ha elvonási tünetek jelentkeznek, az azt jelzi, hogy a személy függőséget alakított ki, és szakember segítségét kell kérnie. 

Fizikai elvonási tünetek: gyors szívverés, remegés, mellkasi szorítás, hasi görcsök, hányinger, hányás, szédülés, étvágytalanság, fény- és tapintérzékenység, fejfájás, epilepsziás roham.

Pszichés elvonási tünetek: fokozott ingerlékenység, szorongás, pánikrohamok, koncentrációvesztés, rossz memória, álmatlanság, és a pszichés következmények közül a paranoia lehet a legsúlyosabb. A tünetek nagyon kellemetlenek és intenzívek. A tünetek 1-2 napon belül kezdődnek, akár három hétig is eltartva a gyógyszerszedés megszűnése után.

A pszichoaktív anyagok felhasználói, leggyakrabban az opiátok és az alkoholfüggők, a benzodiazepincsoport gyógyszereket visszaélés céljából használják, hogy elérjék a kívánt hatást vagy azonos állapotot, amit egyébként más függőségüket kielégítő anyag ad.

A benzodiazepin-kezelés

A benzodiazepin-kezelés hosszú távú és professzionálisan irányított folyamat. Ez magában foglalja a benzodiazepinek dózisának csökkentését, miközben egyidejűleg olyan anti-absztinencia terápiát is alkalmaznak, amely nem tartozik a benzodiazepinek csoportjába. A benzodiazepin-megvonás viszont komoly kockázatot jelent, amelyet figyelembe kell venni a méregtelenítési módszer kiválasztásakor. 

A benzodiazepinek méregtelenítését úgy hajtjuk végre, hogy a benzodiazepinek dózisát csökkentjük, egy olyan séma szerint, amely azon a dózison alapul, amellyel a páciens érkezett és elkezdte a kezelést. Ugyanakkor olyan gyógyszerek is alkalmazók, amelyek nem a benzodiazepinek csoportjába tartoznak (antikonvulzív szerek rohammegelőzésre, neurostabilizátorok, B-blokkolók, görcsoldó szerek, fájdalomcsillapítók…).

Ezeknek a gyógyszereknek az a feladata, hogy csökkentsék vagy kiküszöböljék a gyógyszerhiány miatt fellépő válság tüneteit. Emiatt lehetetlen otthon megoldani a benzodiazepin-függőség problémáját. A benzodiazepin szedésének hirtelen abbahagyása súlyos pszichikai és fizikai következményekkel járhat, különösen akkor, ha a benzodiazepin adagja magas volt. 

Az orvosi benzodiazepin-függők kezelése 14 naptól 21 napig tart

Ha valaki hosszú ideje benzodiazepin-függő, az annak a jele, hogy itt az ideje a legújabb, világszerte elismert módszerekkel való kezelésnek. Kezelési módszereinkkel az ember megszabadul a rossz szokásoktól, visszanyeri az egészségét és visszanyeri az irányítást az élete felett.
Vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mail űrlapon keresztül.