Alkoholizmus kezelése

A tartalom áttekintése

Az alkoholfüggőség kezelés esélyt ad egy egészséges és új élet megkezdésére!

Miért fontos az alkoholizmus kezelése? Az alkoholizmus, vagyis az alkoholfüggőség napjaink messze a legelterjedtebb szenvedélybetegsége. Ez egy olyan probléma, amely az alkoholista életének minden területét érinti, valamint az alkoholistához közel álló embereket is. 

Az alkoholfüggőség valójában a szenvedélybeteg folyamatos alkoholos italok iránti vágya és képtelen abbahagyni az ivást, annak ellenére, hogy ez a pszichoaktív anyag minden negatív hatást kivált. Becslések szerint a felnőtt lakosság 10-15%-ának van alkoholfogyasztási problémája. Az összes kutatás szerint az alkoholfogyasztás zavara teljesen károsítja mind a testi, mind a lelki egészséget. Ha nem kezelik és nem kezelik bevált orvosi módszerekkel, az alkoholizmus akár 15 évvel is lerövidíti az életet, így az alkoholista várható élettartama 55-60 évre csökken.

Mivel az alkohol legális, könnyen beszerezhető és olcsó, gyakran nem minősül kábítószernek. Másrészt, ha visszaélnek vele, erős testi és lelki függőség alakul ki. Az alkoholizmus, mint rendellenesség kialakulása után az alkoholtól való elvonás nagyon nehéz, de nem elérhetetlen. Ennek oka az elvonási krízis, amely akkor jelentkezik, amikor az alkoholista megpróbálja abbahagyni az alkoholfogyasztást.

Ezen okok miatt az alkoholizmus kezelése teljes körű orvosi kezelést igényel egy szenvedélybeteg-klinikán.

Alkoholkezelés – Mi jellemzi ezt a betegséget?

3 fő tényező határozza meg az alkoholizmust.

Ha ezt a három tényezőt együttesen tekintjük, a betegnek nagyon nehéz megoldani a problémáját, és leküzdeni a függőséget. Az alkoholfüggők önmaguk vagy szeretteik által történő alkoholkezelés megkezdése előtt általában megpróbálják maguktól leszokni az ivásról, de gyakran sikertelenül. Az ok abban rejlik, hogy a pszichés függőség visszaadja őket a betegségeknek és az ún „ördögi kör”, amelyből nem képesek önállóan kilépni és abbahagyni az alkoholfogyasztást.

Alkoholizmus kezelése – Melyek az alkoholfüggőség jelei és tünetei?

Az alkoholizmus vagy alkoholfogyasztási zavar akkor fordul elő, amikor e pszichoaktív anyag hosszú távú és krónikus használata miatti kémiai változások hatására az agy megváltozik, és beállítja normál funkcióit. Aztán kialakul a függőség.

Az a tény, hogy az alkoholizmust bizonyos jelek kísérik, amelyek alapján az alkoholista felismerhető:
Az alkoholizmus egy progresszív betegség. Ez azt jelenti, hogy a betegség hatása és az egészségügyi problémák kockázata súlyosbodik a hosszan tartó alkoholfogyasztással. Ezért szükséges az alkoholizmus kezelése a függőség legkorábbi szakaszában.

Adjon értelmet az életének

Hívjon minket és kérjen időpontot orvosainkhoz

AZ ALKOHOLFÜGGSÉG ÉS AZ ALKOHOLIZMUS FÁZISAI

Az emberek először kíváncsiságból és élvezetből kezdenek alkoholt fogyasztani. Az alkohol az agyra gyakorolt ​​hatása miatt csak látszólag enyhíti az emberek pszichés problémáit és javítja a hangulatot. Ez azonban csak a fogyasztás kezdete. 

Ha egy személy továbbra is alkoholt fogyaszt, ez a fogyasztás szokássá válik, majd szükségbe, amely alkoholfüggőséggé válik. Ebben a tekintetben az alkoholizmusnak négy szakasza van, amelyek elpusztítják az embert.

Melyek az alkoholizmus addiktív mechanizmusai?

A függőséget okozó mechanizmusok az alkoholizmus fázisokkal együtt alakulnak ki. Ezek a mechanizmusok serkentik és erősítik a függőséget, ezért az egyén nagyon nehezen tud kikerülni ebből az „ördögi körből”, betegségből szakember segítsége nélkül. 

Az addiktív mechanizmusok a következők:

Milyen következményekkel jár az alkoholizmus?

Az egyik fő ok, amiért az emberek isznak, és aminek következtében a függőség kialakul, az az alkohol által okozott hatások (következmények) iránti vágy. Az alkoholizmus összes következménye rövid távú és hosszú távú hatásokra osztható. 

Bár a következmények mindkét formája káros az alkoholistára és környezetére nézve, kiemelt figyelmet kell fordítani az alkoholizmus hosszú távú következményeire, amelyek mindenképpen alkoholkezelést igényelnek.

Az alkoholizmus rövid távú következményei

Az alkoholizmusnak, azaz a túlzott alkoholfogyasztásnak számos rövid távú hatása van, amelyek különösen erősek az ittas állapotban lévő személyeknél. Ugyanakkor ezek a hatások a személy részegségének mértékétől függően változnak.
Nagyon nagy adagokban fogyasztva az alkohol halálos lehet. Ezért ismételten hangsúlyozzuk, hogy az alkoholizmus kezelése már a betegség legkorábbi stádiumában is szükséges. Az alkoholmérgezés hatásai közé tartozik a szívritmus csökkenése, légzési problémák, fulladás a gyomorban, az új események emlékének elvesztése, és extrém helyzetekben a halál.

Az alkoholizmus hosszú távú következményei

Viszonylag hosszú ideig tartó alkoholfogyasztás után az alkoholizmusnak hosszú távú negatív következményei vannak. Az alkohol, mint pszichoaktív anyag, károsítja az egész szervezetet.

Az alkoholizmus minden hosszú távú káros hatása felosztható fizikai, pszichológiai és szociális.

Az alkoholizmus fizikai következményei a következők:

Az alkoholizmus pszichés (lelki) következményei a következők:

Az alkoholizmus társadalmi következményei a következők:

Alkoholfüggőség és absztinenciai válság

Az absztinencia krízis alkoholistáknál olyan állapot, amely akkor következik be, amikor a függő hirtelen abbahagyja az alkoholfogyasztást vagy csökkenti annak mennyiségét. Más szóval, az absztinencia krízis az alkoholista alkohol utáni sóvárgásán keresztül nyilvánul meg, amely a szerzett fizikai függőség következménye. Szélsőséges esetekben az absztinencia válsága egy alkoholista halálához vezethet.

Az alkoholista az elvonási krízis szindrómán keresztül pszichológiai, fizikai és érzelmi tünetek kombinációját érzi – az enyhe szorongástól a fáradtságig és hányingerig. Az absztinencia alkoholválság tünetei az alkoholfogyasztás abbahagyása után 12 és 48 óra között jelentkeznek.

A kutatások szerint az elvonási krízis jelei általában legalább kettőt tartalmaznak a következő tünetek közül:

Az absztinencia-válság ezeken túl az alacsonyabb értelmi és munkavégzési hatékonyságban, agresszivitásban, kommunikációs nehézségekben, feszültségben, depresszióban is megmutatkozik. Mindezek a tünetek az elvonási krízis napjától számított 2-3 napon belül súlyosbodhatnak. Egyes esetekben akár több hétig is eltarthatnak.

Az absztinencia válság súlyosabb formái közé tartozik az alkoholos hallucinózis és az epilepsziás rohamok. A legsúlyosabb tünet, vagyis az absztinencia krízis következménye az a delírium tremens.

MI AZ A DELIRIUM TREMENS?

A Delirium tremens (alkoholos őrület) messze az alkoholizmus legsúlyosabb szövődménye. Sajnos ez egy ritka pszichózis az alkoholistáknál, amely az alkohol mérgező hatása miatt következik be. 

A Delirium tremens az alkoholfogyasztás hirtelen, 48-96 órán belüli abbahagyása következtében alakul ki, amelyet folyamatos, hosszan tartó, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás előzött meg. A krónikus alkoholistáknál előforduló delírium valószínűségét 5-10%-ra becsülik. Gyakrabban fordul elő az idősek körében, mivel ők már strukturális agykárosodást szenvednek.

A delírium tremens klinikai képe: zavartság, tájékozatlanság időben és térben, hallucinációk (például egerek, poloskák stb.), pszichomotoros izgatottság, intenzív félelem, álmatlanság, memóriazavar, remegés, izzadás, emelkedett testhőmérséklet, fokozott szívverés, vérnyomás és kitágult pupillák.

E tünetek mellett kiszáradás és elektrolit-egyensúlyzavar is jelentkezik. A tünetek este jelentkeznek, és éjszaka súlyosbodnak.

A delírium tremens kialakulásának kockázati tényezői a következők:

A delírium sürgős és aggasztó állapot, magas halálozási aránnyal. A tünetek korai felismerése kulcsfontosságú, ezért szükséges az alkoholizmus, vagyis a delírium tremens mielőbbi kezelése.

DELIRIUM TREMENS KEZELÉSE

A kezelés magában foglalja a benzodiazepinek és altatók parenterális beadását, valamint rehidratálást, antibiotikumot, multivitamin, kardioprotektív, véralvadásgátló és egyéb szükséges terápiát. A kezelést kórházi körülmények között, a legmegfelelőbb alkoholos kezelést pedig az intenzív osztályon végzik. 

Delirium tremens szövődményei a következők: légzési elégtelenség, légzésleállás, tüdőgyulladás, szívritmuszavar, akut miokardiális infarktus, májelégtelenség, veseelégtelenség és epilepszia.

Az intenzív kezelés ellenére a delíriumban szenvedő betegek mortalitása 5% és 15% között mozog. Ma korszerű diagnosztikai és kezelési intézkedésekkel 5% körüli. A leggyakoribb halálok a légzési elégtelenség és a szívritmuszavar. A delíriumban szenvedő betegeknél nagy a kockázata a krónikus alkoholizmus késői szövődményeinek is, amelyek közül a leggyakoribb a májcirrhosis és az agykárosodás (Wernicke-Korsakoff-szindróma és alkohol-indukált demencia).

ALKOHOLIZMUS KEZELÉSE ÉS ORVOSI KEZELÉS A MEDTIM KLINIKÁN

Az alkoholfüggőség olyan betegség, amely nemcsak a beteg, hanem az alkoholista családja és hozzátartozói számára is komoly problémát jelent. Az alkoholfüggőség kezelése holisztikus, integrált megközelítést foglal magában, amely magában foglalja a pszichológiai, gyógyszeres és szociális kezelést.

Ha az alkoholizmus kezelésének ára érdekli, hívjon fel vagy küldjön e-mailt.

Az alkoholfüggők orvosi kezelése 14 napig tart

Vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mail űrlapon keresztül.