Mi az a speed drog? Egy „náci” kábítószer, amellyel egyre többen élnek vissza!

Tartalomjegyzék

Tudod mi az a speed? Ez egy szintetikus pszichoaktív szer, amely természetesen nem a modern idők újdonsága, de még ma is visszaélnek vele Szerbiában, Európában és szerte a világon! Más szóval,a speed drog stimuláns drog utcai nevén spuriként ismert.  

Széles körben elterjedt, könnyen beszerezhető, nagyon olcsó és rendkívül veszélyes – ez a legrövidebb leírása a lendületre kapott speednek. A speed drog egy pszichoaktív anyag, amelyet szinte minden társadalmi osztályban használnak – a diákoktól kezdve az üzletembereken keresztül a vállalkozókig. 

Bár ma már sajnos nagyon népszerű a speed drog, különösen a tinédzserek és a fiatalabb generáció körében, a speedet a második világháború idején is széles körben használták. Hitler náci hadserege is széles körben használta ezt a kábítószert (az úgynevezett Pervitint), és doppingszerként alkalmazták. 

A speed ugyanis már akkor is ismert volt, hogy fokozzák az éberséget, az eufóriát és a koncentrációt, ugyanakkor megszüntetik a fáradtság jeleit. Pontosabban, a szervezetbe kerülve a speed adrenalinszerű reakciót váltanak ki, ami növeli a kockázatvállalási hajlandóságot, ugyanakkor megszünteti az éhséget és a szomjúságot. 

Mindezek a kezdeti speed hatások azonban nem járnak ár nélkül. A speed tönkreteszi a központi idegrendszert, a szív- és érrendszert, és végzetes kimenetelhez – halálhoz – vezethet. Ezenkívül a speed ellenőrizetlen agresszió kitöréseket, erőszakos és kockázatos viselkedést okozhatnak. Sőt, úgy vélik, hogy a speed széles körben elterjedt alkalmazása felelős az erőszak nagymértékű növekedéséért az elmúlt években.

Mi az a speed drog?

Most magyarázzuk el egy kicsit pontosabban, mi is az a speed kábítószer. Mint mondtuk, spuri a szleng neve, és valójában ennek igazi neve a speed. Vannak más utcanevek is a speed drognak, például”meth”, „kréta”, „spoosh”, „scootie”, „tina” vagy „glass” . Ennek a szernek a könnyű beszerezhetősége és olcsósága miatt (az utcai dílereknél egy gramm körülbelül 3000 ft-ba kerül) gyakran hallani, hogy a speed „szegény ember kokainja”.  

A speed egy amfetamin alapú pszichoaktív anyagra utal. Ezért a speed drog szintetikus stimuláns drog , azaz magas addiktív potenciállal rendelkező pszichostimuláns. A speed, amely hatással van a központi idegrendszerre, és változásokat okoz a motoros és mentális funkciókban, dopamin felszabadulását okozza a vérben. Pontosan ezért alakul ki nagyon gyorsan a speed fogyasztása során a testi és lelki függőség is. 

A legtágabb értelemben a speed drog, vagy speed az amfetaminok különböző típusait jelenti. Pontosabban, speed a metamfetamin osztályba tartozó pszichoaktív anyagok legszélesebb körének általánosított és általános elnevezése. Tehát, ha azt kérdezed magadtól, hogy „mi az a speed kábítószer„, a legtöbb esetben az egyenlőségjelet az speed és a metamfetamin közé teszik. 

Egyébként a metamfetaminok sokkal erősebbek és veszélyesebbek, mint az amfetaminok, bár mindkét típusú kábítószer számos súlyos egészségügyi következménnyel jár. 

Az amfetaminokés a metamfetaminok lényegében rendkívül hasonló hatásúak, csak a metamfetaminnál kifejezettebbek és erősebbek.  

A Speed ​​vagy a metamfetamin a szintetikus amfetamin egy fajtája. Efedrin vagy pszeudoefedrin származtatásával nyerik, amelyet általában gyógyszerként használnak. Ezt az anyagot az orvostudományban speed szindróma (figyelemhiányos rendellenesség), narkolepszia vagy elhízás kezelésére használják, de szigorú orvosi ellenőrzés és felügyelet mellett.

Speed ​​Drug – Hogyan néz ki a Speed drog és hogyan kell alkalmazni?

A speed leggyakrabban fehér por formájában található, de tabletta formájában is kapható. Ritkán a kapszulák vagy oldatok formájában jelennek meg. Másrészt, ha a speed kristályok („jég”) formájában van jelen, akkor azt kristály metamfetaminnak (kristálymet) nevezik. Ezenkívül a speed szokásos csomagolása kicsi és átlátszó nejlonzacskók, amelyek port vagy kristályokat tartalmaznak.  

A Speed ​​por alkoholban vagy vízben oldható, tisztasága 6-10 százalék. A speed-kábítószereket gyakran más pszichoaktív anyagokkal (szintetikus anyagokkal vagy drogokkal) együtt szedik. A felhasználók keverhetik ezt a drogot koffeinnel, ami szintén nagyon negatív hatással van az általános egészségre. A Speed ​​Drug ezért por alakú, fehér színű, szagtalan és keserű ízű.

Szerbiában egyre elterjedtebb a pszichoaktív szerek rekreációs használata! Az emberek csaknem 55 százalékavisszaél amfetaminnalés egyéb kábítószerekkel klubokban és kijárás közben! 

A 21. század elejét nevezzük az. ún „amfetamin-kiterjesztések”-nek, mivel gyakran használták a rave bulikon. Aztán nem por formájában, nem is fehér színű volt, hanem narancssárga árnyalatú spirális tabletták formájában fogyasztották. Ugyanakkor ennek a pszichoaktív anyagnak az ára drágább volt, mint manapság. A speed a mai napig az egyik leginkább visszaélt pszichostimulánsok.  

A pusztító hatásaival kapcsolatos egyre gyakoribb fellebbezések ellenére ennek az anyagnak a fogyasztási aránya még mindig nagyon magas. Aggasztó tény, hogy világszerte több mint 35 millió ember használ aktívan amfetaminokat és metamfetaminokat, vagy él vissza velük.

Mi az a speed és hogyan használható?  

A Speeddel, azaz a spurival többféleképpen is visszaélhetünk:

Mint hangsúlyoztuk, a speed egyik formája az ún kristálymeth, amely a múlt század 80-as éveiben vált népszerűvé. A crack kokain használatához hasonló módon használják, azaz füstölik. A normál sebességhez (metamfetamin) képest a kristály-meth sokkal erősebb és intenzívebb reakciót vált ki, hatása pedig hosszabb ideig tart – akár 30 óráig is!  

A speed intravénás alkalmazása különösen kockázatos, mert rendkívül magas a mérgezés (túladagolás) kockázata. Ezenkívül, ha közös tűt használnak, fertőző betegségek, például HIV vagy hepatitis terjedhet.

Mi a speed és hogyan működik?

Ha kíváncsi arra, hogy „mi a speed és hogyan működik”, tudnod kell, hogy a speed-kábítószerek „találják” az agy jutalmazási rendszerét. Kémiai vagy molekuláris összetétele hasonló a dopaminéhez.

A dopamin egy neurotranszmitter, ismertebb nevén az „örömhormon”, amelyet az agy akkor termel, ha egy bizonyos tevékenységet a tevékenység által okozott örömmel társítunk. Tehát a dopamin gyakorlatilag az örömérzetünkért felelős, és ezen kívül még számos fontos funkciója van. 

Hasonló kémiai szerkezete miatt fogyasztva a speed kiszorítja a dopamint a neurotranszmitter receptorokról, ami felszabadul. Ennek eredményeként az idegsejtek ellenőrizetlen működése és funkcióvesztése következik be a dopamin molekulák felvételéhez szükséges pumpákban. Az eredmény a szervezet alapvető mentális és élettani funkcióinak teljes megzavarása!

Az amfetaminok hosszú távú fogyasztása okozhatja az ún. amfetamin pszichózis – a paranoid skizofréniához hasonló pszichológiai rendellenesség! 

Közvetlenül a dohányzás vagy az intravénás spuri alkalmazása után az ember intenzív eufóriát és élvezetet tapasztal, amely csak néhány percig tart. A speed intranazális és orális használata is erős eufóriát okoz, de nem olyan intenzív, mint az injekciós használat esetén. felszippantás esetén a speed 3-5 percen belül, orális alkalmazás esetén 15-30 percen belül fejti ki hatását.

A speed hatása 4-6 óráig tarthat, de néha akár 24 óráig is tarthat! A speed még aktívabbá teszi a központi idegrendszert, ami fokozza az éberséget, az érzékszervi érzékelést és a hangulatot. Amint azonban ezek a rövid távú kezdeti hatások elmúlnak, egy személy elvonási tüneteket, például kimerültséget, fáradtságot és depressziót tapasztalhat. Ennek eredményeként a személy erős késztetést érez arra, hogy nagyobb mennyiségű speedet fogyasszon. 

És pontosan ez a körforgás vezet az speeddel való visszaéléshez, a toleranciához, az ettől az anyagtól való fizikai és pszichológiai függőséghez. A speed használatának összes hatása, azaz következményei feloszthatók rövid távúra és hosszú távúra.

Speed és rövid távú hatásai

Ráadásul a speed hatása alatt álló személy szorongó, ingerlékeny, nyugtalan, sőt néha morcos is lehet. Minél nagyobb mennyiségű speedet vesz be egy személy, annál erősebb és intenzívebb a hatás. Sőt, a speed bizarr és furcsa viselkedést is okozhatnak az emberben, agressziót és ellenséges hozzáállást okozva.

Mindezeket a rövid távú hatásokat azonban a speed szedésének megfelelő mellékhatásai kísérik. 

Ezeken a mellékhatásokon kívül a speed testgörcsöket, homályos látást, időben és térben dezorientációt, artikulálatlan és ellenőrizetlen mozgásokat, remegést és merevséget okozhatnak.

Speed és hosszú távú hatásai

Ha a speeddel krónikusan, folyamatosan és nagy dózisokban visszaélnek, ennek a drognak a hosszú távú mellékhatásai jelentkeznek.

A Speed erősen addiktív kábítószer, azaz olyan anyag, amely nagy potenciállal rendelkezik a függőség kialakulásában. Az Speed függőségnek vannak bizonyos tünetei, és itt megtudhatja,hogyan ismerheti fel a Speed-függőt. 

A speed annyira veszélyes és kockázatos, hogy maradandó és visszafordíthatatlan károsodást okozhat az agyban, különösen az érzelmek, a mentális egészség és a memória szabályozásáért felelős részeken. Ezen túlmenően, az agyi erek zavara miatt a speed stroke-ot okozhat. A Speed ​​szedése miatti halálozás hipertermia, görcsök és szív- és érrendszeri összeomlás következtében következhet be. 

Ha kíváncsi arra, hogy „mi az a speed, és hogyan működik”, a fentieken kívül ez az anyag egyéb nem kívánt, hosszú távú hatásokat is okoz:

A speed hosszan tartó használata által okozott pszichotikus epizódok hónapokkal vagy akár évekkel is megismétlődhetnek azután, hogy a személy abbahagyta a kábítószerrel való visszaélést. A speed neurotoxikus hatása jelentős károsodást okoz a dopamint tartalmazó agysejtekben. Idővel a csökkent dopaminszint a Parkinson-kór tüneteihez hasonló tüneteket okozhat.

Mi az a speed, és mennyi speed marad a vérben?

Azok, akik gyakran használják a speedet, gyakran kételkednek abban, hogy mennyi speed marad a vérben? Pontosabban itt vetődik fel a kérdés – mennyi időbe telik, mire a szervezet kiűzi a speedet a rendszeréből? 

A speed szervezetből történő eltávolításának folyamata személyenként változó. Számos tényező befolyásolja, mint például a személy életkora, általános egészségi állapota, a bevitt adag, a bevétel módja, a speed fogyasztás időtartama és gyakorisága, a por tisztasága és egyéb más. 

A speed eliminációs felezési ideje a szervezetből átlagosan körülbelül 10 óra. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a szintetikus pszichostimuláns fele metabolizálódjon és kiürüljön a szervezetből. Szájon át történő bevétel esetén a speed az emésztőrendszeren keresztül felszívódik a véráramba, ezért a speed gyógyszer nyomai a vizeletben és a vérben is megtalálhatók.

A kérdésre – mennyi speed marad a vérben – a válasz az utolsó fogyasztás pillanatától számított 4-6 óra.

A vér mellett azonban a kábítószer nyomai a speed felvétele után a nyálban, a vizeletben és a hajban is megtalálhatók. A nyálban az utolsó fogyasztás után 24-48 óráig, a vizeletben 4 napig, míg a hajban az utolsó fogyasztás napjától számított 3 hónapig (90 napig) marad a speed .

Azt is hangsúlyozni kell, hogy a speed kábítószerek, azaz jelenlétük a felhasználó szervezetében könnyen kimutatható egy drogteszttel. Ezek a tesztek átlagosan az utolsó használat napjától számított 3 napon belül képesek kimutatni az Speed jelenlétét egy személy szervezetében. 

Ellenkező esetben a speed 96 óránál tovább maradhat a szervezetben.

- Drogteszt vizeletből

Ha a speedteszt vizsgálatát vizelettel végezzük, akkor ez az anyag az utolsó fogyasztás napjától számított 24 és 72 óra (3 nap) közötti időszakban mutatható ki. Egyes tanulmányok szerint a speed nyomai az utolsó adag beadásától számított 7 napon belül is kimutathatók, ha speed-tesztet végeznek vizelettel. A gyakori speed fogyasztóknak az utolsó adag bevétele után legfeljebb 4 nappal pozitív drogtesztje lehet.  

- Drogteszt vérből

Ha a speed teszt vérrel történik, ez a kábítószer 4-6 órán belül, az utolsó adag bevételétől számított három napon belül kimutatható. 

- Hajszál drogteszt

A speed a haj hosszától függően hajdrog teszttel kimutathatók az utolsó adag bevételétől számított 90 napig. A szőrtüsző gyógyszerteszteket tartják a legmegbízhatóbbnak a speed és más pszichoaktív anyagok jelenlétének kimutatására.

- Speed drog teszt nyálon keresztül

Ha speed drogteszt nyálon keresztül történik, akkor e szöveg alapján a gyorsaság jelenléte az utolsó adag bevételét követő 10 perctől 24-48 óráig terjedő időszakban észlelhető. Néha ennek a kábítószernek a jelenléte az utolsó bevitel napjától számított 4 napig is kimutatható, ha a speed-tesztet nyállal végzik.

Speed, illetve hogyan lehet megoldani a speeddel való visszaélés problémáját?

Megnézhettük, mi az a speed, és milyen pusztító hatásai vannak a vele való visszaéléseknek. Ugyanakkor az is tünet, hogy az ember már néhány adag bevétele után is függővé válhat a speedtől, szem előtt tartva ennek az anyagnak a nagyfokú függőségét. 

Másrészt a speed hosszú távú fogyasztása szinte biztosan toleranciához vezet, ami azt jelenti, hogy az embernek nagyobb adagokra és gyakoribb fogyasztásra lesz szüksége a kívánt hatás eléréséhez. Más szóval, ekkor válik szükségessé a speed a normál működéshez. 

A speed erős fizikai és erős pszichés függőséget is okoznak!

A Speed-függők az elvonási krízis nagyon kellemetlen tüneteit is tapasztalják, amikor hirtelen abbahagyják a Speed szedését. Ebben az esetben az érintett személy sürgős orvosi ellátást igényel, hogy ne legyen kísértés az speed újra fogyasztására.

A speed függőség felhatalmazott rehabilitációs központban történő kezelése az egyetlen módja annak, hogy egy személyt egyszer s mindenkorra megszabadítsunk ettől a szertől való függőségtől, valamint megoldjuk a speed kábítószer-használati zavar problémáját!

A MedTim egy modern, engedélyezett és speciális kórház a szenvedélybetegségek és más pszichés problémák kezelésére. Fő célunk, feladatunk és kötelességünk, hogy minden páciens számára teljesen személyre szabott kezelési, méregtelenítési és teljes rehabilitációs, reszocializációs programot biztosítsunk.

Nemzetközileg elismert orvosokból, valamint egyéb egészségügyi és nem egészségügyi dolgozóinkból álló csapatunk gondoskodik arról, hogy minden beteg számára maximális ellátást, gondozást és gyógyulást biztosítsunk, megismétlődés nélkül!

A MedTim klinikán a speed és szenvedélybetegség kezelése 14 napig tart – szubsztitúciós terápia nélkül a kezelés végén!

Kórházunkba való felvételt követően azonnal diagnosztikai vizsgálatokat végzünk annak érdekében, hogy meghatározzuk a gyógyszer jelenlétének mértékét és intenzitását a beteg szervezetében. Ezt követi a páciens testének teljes megtisztulása az speed és egyéb pszichoaktív anyagok minden nyomától.

Az különböztet meg minket másoktól, hogy a MedTim klinikán teljesen FÁJDALOMMENTES ÉS BIZTONSÁGOS méregtelenítést végzünk, így a páciens egyáltalán nem érzi az absztinencia krízis kellemetlen tüneteit. 

A speed függőség súlyosságától és intenzitásától függetlenül minden beteghez egyéni megközelítést alkalmazunk, maximális odafigyeléssel és elkötelezettséggel a teljes gyógyulás érdekében! A méregtelenítés után, amely segíti a speed kijutását a beteg szervezetből, a pszichoterápia szakasza következik, ahol segítjük a beteget az speed függőséghez vezető attitűdök és szokások megváltoztatásában. A függőséget okozó mechanizmusok lebontásával megtanítjuk a pácienst gondolatainak és cselekedeteinek megértésére, elfogadására és kezelésére.

A kórházi kezelés és regeneratív eljárások befejezése után is 12 hónapig biztosítjuk a betegek ambuláns kezelését! A fekvő- és járóbeteg-támogatás teljes időtartama alatt a betegek családjainak is rendelkezésére állunk bármilyen tanácsért és támogatásért.

MedTim – Tedd újra jobbá az életet!

Tudjon meg mindent a függőségekről
és egyéb mentális egészségügyi problémák