Hogyan lehet felismerni a Speed (amfetamin) függőt?

Tartalomjegyzék

Az emberek minden társadalmi szférából és területről, függetlenül nemüktől, koruktól, foglalkozásuktól, társadalmi helyzetüktől és hasonlóktól, függővé válhatnak a stimuláns kábítószerektől, például a speedtől. Ugyanis ezt a típusú pszichoaktív szert tanulók, diákok és háziasszonyok egyaránt használják. De a speedet üzletemberek, különböző cégek alkalmazottai és mások is fogyasztják. Ezért egy speed függőnek a felismerése biztosan nem könnyű feladat.  

Blogunkban azonban megpróbálunk választ adni erre a kérdésre. 

Miért erős addiktív a speed? Miért válik nagyon rövid időn belül függővé a speed használatákor? Az alábbiakban megtudhatja, milyen következményekkel jár a speed, és hogyan néz ki egy speed válság.

Hogyan lehet felismerni egy speed függőt, és miért nem könnyű?

Sajnos a speed egyre gyakoribb és elterjedtebb és emiatt fontos kérdések merülnek fel: miért fogyasztják az emberek egyáltalán ezt a szert, és hogyan lehet felismerni az speed függőt? Bárki, aki visszaél a speeddel, függővé válhat, és hogyan működik ez a szer? Végül felmerül a kérdés: mi a speed és mik a jellemzői?

A speed, mint az amfetamin egyik fajtája és származéka, nagyon erős és serkentő hatással van az ember központi idegrendszerére. Az első, valamint a speed időnkénti használata több energiát ad az embernek, növeli a fókuszt, segít elnyomni az étvágyat és hasonlókat. Ezen megfigyelt hatások miatt a speedet nem csak hazánkban, hanem világszerte széles körben alkalmazzák. 

Első pillantásra és a kezdeti, látható hatások alapján feltételezhető, hogy a speed jótékony tulajdonságokkal rendelkezik az ember számára anélkül, hogy az ember maga látná ennek a gyógyszernek a káros hatásait. A speed fogyasztása során azonban sokan nem tudják, hogy rendkívül rövid időn belül testi-lelki függőséget okozhat! Ennek az a következménye, hogy az speed függőség átveszi az irányítást a szenvedélybeteg élete felett, ami végül számos negatív hatáshoz vezethet, mint például az egészség, a család és a munka elvesztéséhez. Ezenkívül a krónikus speed fogyasztása halálhoz is vezethet.

Ezérta speed függő felismerésének módja a tünetektől, vagyis azoktól a következményektől függ, amelyeket ez a gyógyszer okoz. De előtte lássuk,mi az a speed.

Speed ​ – Mi a speed és hogyan működik?

Ha kíváncsi arra, hogy „mi a speed és hogyan működik„, akkor először is tudnia kell, hogy a speed általános elnevezése mindenféle stimulánsoknak amelyek a metamfetamin családba tartoznak. Különböző utcai szlengeket is használnak, mint a „gyors” vagy a „spuri”. A speed nem újdonság a drogok világában, hiszen a múlt század 60-as éveiben használták.  

Alapvetően a speed metamfetamin (C10H15N), és egy erős és szintetikus központi idegrendszeri stimuláns. Fogyasztása magas szintű dopamin felszabadulását okozza. Rámutattunk, hogy a speed kábítószer az amfetamin származéka. A metamfetaminok azonban sokkal erősebb hatásúak és gyorsabban fejtik ki hatásukat, mint az amfetaminok. Azonban mindkét típusú pszichostimuláns, ha helytelenül használják, függőséget és súlyos egészségügyi problémákat okoz.

Különféle amfetaminok léteznek. Bizonyos amfetaminokat az orvosok bizonyos egészségügyi állapotok, például narkolepszia (kontrollálhatatlan alvásvágy) vagy ADHD-szindróma (figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség) kezelésére írnak fel. A speed azonban illegális és szintetikus amfetamin (metamfetamin).

A legtöbb esetben a speed por, azaz porszerű formában található (tisztasága 6-10 százalék). Színe változó – fehértől barnáig, de lehet benne szürke vagy rózsaszín nyomokban is. Erős illata és keserű íze van. A speed megtalálható tabletta vagy kristály formájában is (kristályos metamfetamin), amikor sokkal erősebb és tartósabb hatása van, akár 30 óráig is. 

A speed ​​vagy metamfetamin fogyasztható lenyeléssel, felszívással, belélegzéssel vagy dohányzással, de injekció formájában is. A kristály metamfetamin vagy a „kristálymet” speed olyan kristályforma amely jégre emlékeztet. A kokain crackhez hasonló módon fogyasztják, és a múlt század 80-as éveiben vált népszerűvé. 

A speed hatása

Sajnos sok tinédzser és felnőtt is orvosi rendelvény nélkül veszi be a speedet amfetamin tabletták formájában, hogy javítsa teljesítményüket a munkahelyen, sportban, tanulmányokban vagy más élet területeken. A speedet gyakran keverik más gyógyszerekkel, beleértve az alkoholt is, ami súlyos egészségügyi szövődményeket okoz. Mindazonáltal, függetlenül attól, hogy önmagában vagy más anyagokkal kombinálva használják, a speed rendkívül veszélyes. 

A speed működése számos tényezőtől függ:

Ha kétségei vannak, „hogyan lehet felismerni egy speed függőt”, akkor mindenek előtt figyelembe kell vennie az első, kezdeti hatásokat, amelyeket ez a serkentő szer fogyasztása után okoz. Közvetlenül a dohányzás vagy a speed intravénás fogyasztása után az ember intenzív érzéseket, azaz „rohanásnak” nevezett érzéseket tapasztal. Ez az érzés csak néhány percig tart. Hangsúlyozni kell, hogy a speed intravénás fogyasztása rendkívül veszélyes, mert a közös tű használata miatt nagyon nagy a túladagolás, fertőzés veszélye. 

Másrészt a speed orális vagy intranazális használata eufória és öröm érzetet okoz. A felszívott speed 3-5 percen belül fejti ki hatását, míg szájon át történő fogyasztás hatásai 15-20 percig tarthatnak.

Hogyan lehet felismerni egy speed függőt és a speed rövid távú következményei

Az speed vagy az azzal való visszaélés azonnali és rövid távú következményei a következők:

A speed kezdeti hatása a fogyasztás után 15-30 perccel kezdődik. Másrészt a speed kezdeti hatásai 15 perctől több óráig, sőt 24 óráig is tarthatnak! A speed következménye ilyenkor a fentieken kívül izgalom, beszédesség, hamis hatalom- és önbizalom érzett, nyugtalanság, kedvetlenség, sőt rosszindulat. Ez azt jelenti, hogy az speed hatása alatt álló személy különösebb ok nélkül lehet agresszív és ellenséges.  

Tekintettel arra, hogy a speed erősen addiktív tulajdonságokkal rendelkezik,a speed olyan következményekkel jár, hogy az ember már az első használat után függővé válhat ettől a kábítószertől! Ahogy a speed kellemes azonnali hatásai megszűnnek, az ember gyakrabban és nagyobb adagokban él vissza speeddel. Ezt a kívánt hatás elérése érdekében teszi. Ennek a visszaélési mintának az eredménye a tolerancia kialakulása ezzel a gyógyszerrel szemben. 

A speed egyéb rövid távú hatásai közé tartozik az átmeneti hiperaktivitás, álmatlanság, anorexia és remegés. 

Hogyan lehet felismerni egy speed függőt és a speed hosszú távú következményei

A rövid távú következményeken kívül a speednek hosszú távú következményei is vannak. Ebben az esetben mindazokról a hatásokról beszélünk, amelyeket a speed okoz, ha valaki hosszú ideig kényszeresen és folyamatosan visszaél ezzel a pszichostimulánssal. 

A speed, ha hosszú ideig használják, visszafordíthatatlan károsodást okozhat az agy vérereiben, ami végül stroke-hoz vezet. A speedel való krónikus visszaélés halált okozhat, amelyet hipertermia (emelkedett testhőmérséklet), görcsök és szív- és érrendszeri leállás okozhat. 

A nagy dózisú speeddel tartósan visszaélő emberek hajlamosak erőszakos viselkedésre, hallucinációkra és az ún. amfetamin pszichózisokra. Ez a paranoid skizofréniához hasonló mentális zavar. A pszichotikus epizódok hónapokon vagy akár éveken keresztül ismétlődhetnek, miután egy személy abbahagyja az speed fogyasztását. Ez is az egyik mutatója annak, hogyan lehet felismerni egy speed függőt. Az amfetamin pszichózist téveszme, paranoid viselkedés jellemzi, és a téveszméket gyakran kíséri erőszakos viselkedés.

A speed neurotoxikus hatása károsítja a dopamint tartalmazó agysejteket. Idővel a dopamin csökkenése a Parkinson-kórhoz hasonló tünetekhez vezethet.

A metamfetamin egyéb hosszú távú káros hatásai közé tartozik a memóriavesztés, a túladagolás (mérgezés), a szívroham és hasonlók. Hangsúlyozni kell, hogy a speed összekeverése antidepresszánsokkal vagy alkohollal halálos kombináció.

Speed drog - speed krízis és tünetei

Felsoroltuk a speed pszichológiai és fizikai, rövid és hosszú távú következményeit. A drogfüggőség azonban társadalmi problémákat is okoz, például munkahelyi, anyagi és családi problémákat. Természetesen, ha valaki hirtelen abbahagyja ennek a gyógyszernek a szedését, különösen hosszan tartó visszaélés után, akkor szinte biztosan speed elvonási krízis lép fel. 

Az speed-válság hosszú ideig tarthat, és az általa okozott tünetek intenzitása változhat. 

Ugyanis a speed válság tünetei már 6 órával a pszichostimuláns utolsó használata után jelentkezhetnek. A következő 2-10 napban az elvonási (elvonási krízis) fizikai tünetei a csúcson lesznek, majd csökkennek. Az érzelmi-pszichológiai elvonási tünetek azonban a Speed abbahagyása után hetekig, hónapokig vagy akár évekig is eltarthatnak.

A speed szedésének hirtelen abbahagyása felerősíti az elvonási tüneteket, ezért a tisztítást, azaz a speedtől való méregtelenítéstkizárólag klinikai-kórházi körülmények között, szakemberek felügyelete mellett szabad végezni.

A speed krízis és testi tünetei:

A speed krízis és pszichológiai tünetek:

Az speed-válság pszichológiai és érzelmi tünetei nagyon intenzívek, és rendkívül kellemetlenek lehetnek a szenvedélybeteg számára. Ezek a tünetek a következők:

A kutatások kimutatták, hogy az speed-válság leggyakoribb pszichológiai tünete az ingerlékenység, azaz az ingerlékenység (78 százalék), a depressziós hangulat (50 százalék) és a szociális működési problémák (48 százalék).

Hogyan lehet felismerni a speed függőt – A drogteszt megmutatja?

Amint láthattuk, a „hogyan lehet felismerni az speed-függőt”kérdésre a válasz nem könnyű, de felsoroltuk a gyakori tüneteket, amelyek egyértelműen jelezhetik, hogy egy személy speed-függő.  

Másrészt, ha azt gyanítja, hogy családtagja vagy más közeli személy speedet fogyaszt,a drogteszt az egyik megoldás, amelyen keresztül ezt ellenőrizheti. Ugyanis a speed a metamfetaminhoz hasonlóan 24-96 óráig a szervezetben marad, és a vizeletből kimutatható. De már a korábbi szövegekben is elmondtuk, hogy a drogteszt nem mindig megbízható megoldás, hiszen a kábítószer-függők különböző módon csalhatnak ezeken a teszteken. 

Ezért ha biztos akar lenni abban, hogy valaki közeli személy speed-függő e, az egyetlen biztonságos megoldás, ha szakember segítségét kéri egy olyan kábítószeres rehabilitációs központban, mint a MedTim.

A speed függőség kezelése – A normális élethez való visszatérés egyetlen módja!

A MedTim, mint addiktológiai klinika világszerte elismert és orvosilag megbízható módszereket alkalmazaz speed-függőség kezelésére. Egyéni megközelítés, a kórház legújabb szabványok szerinti felszereltsége, szakértelme, valamint egészségügyi és nem egészségügyi dolgozóink több évtizedes tapasztalata a szenvedélybetegek kezelésében minden páciens számára a legmagasabb szintű ellátást és gyógyulást biztosítja. 

Abban különbözünk másoktól, hogy biztonságos és FÁJDALOMMENTES méregtelenítést végzünk a szenvedélybetegek szervezetében speed és minden egyéb káros szertől.

A betegség súlyosságától és intenzitásától függetlenül a MedTim kórház nemzetközileg ismert orvosai maximális odafigyeléssel és odaadással kezelnek minden beteget. Kórházunkban a speed-függőség kezelésének célja, hogy a betegeket mindig a boldogság, az egészség és az igazi jólét útjára tereljük.

A kórházi fekvőbeteg kezelés, méregtelenítő és regeneráló beavatkozások befejezése után is egy évig járóbeteg-támogatást biztosítunk a betegeknek! A szenvedélybeteg családját is segítjük abban, hogy ne egyedül éljék át ezeket a problémákat, bármikor elérhetőek vagyunk bármilyen tanácsért, támogatásért. Mert a MedTeam valóban törődik veled!

Ha azt gyanítja, hogy egy hozzád közel álló személy speed vagy más pszichoaktív szer függő, bármikor felveheti velünk a kapcsolatot, mert a hét minden napján, a nap 24 órájában rendelkezésre állunk .

MedTim – Egy függőség nélküli életért!

Tudjon meg mindent a függőségekről
és egyéb mentális egészségügyi problémák