Hogyan lehet felismerni a drogfüggőt és mik a drogfüggőség tünetei?

Tartalomjegyzék

A médiától és a sztereotipikusan ráerőltetett vélemények hatására az emberek gyakran azt gondolják, hogy a „hogyan lehet felismerni a drogfüggőt” kérdésre a válasz valójában egyszerű. Például a heroin függőkről sokan azt mondják, hogy piszkos és csúnya a külsejük, szakadt ruhájuk és hosszú hajuk van. Sokan azt gondolják, hogy, aki marihuánát fogyaszt, annak ún. raszta haja van és hosszú szakálla. Emellett sokan azt gondolják, hogy a kokain függő gazdagabb ember, aki drága autókat vezet és jól öltözködik. 

Ha úgy gondolja, hogy ezek a tünetek jellemzik a kábítószer-függőt, vagyis ha úgy gondolja, hogy ezek alapján a mutatók alapján felismeri, hogy valaki kábítószert fogyaszt, akkor szinte biztosan téved.

Ugyanis a függőség vagy a kábítószer-függőség olyan betegség, amely nem ismer megkülönböztetést. A szenvedélybetegség bárkit érinthet, függetlenül nemétől, korától, vagyoni vagy társadalmi helyzetétől, meggyőződésétől és hasonlóktól. A kábítószerekkel való visszaélés és kényszeres használat minden bizonnyal függőséget okoz, és ez az út az egyén és családja pusztulásához. Másrészt a kábítószereknek különböző típusai vannak, hatásuk különböző szemszögekből nézve -stimulánsok, hallucinogének és depresszánsok. A pszichoaktív anyagnak típusától függően eltérőek lesznek a káros hatásai, így a kábítószer-függőség tünetei is eltérőek lesznek.

Milyen tünetei vannak egy drogfüggőnek, és hogyan ellenőrizhető, hogy valaki kábítószert fogyaszt? 

Meg kell jegyezni, hogy bármilyen eltérő is legyen a hatása, bármely kábítószer fogyasztása olyan következmények sorozatát okozza, amelyek minden függőre jellemzőek. Ezért, ha azon töpreng, hogy „hogyan lehet ellenőrizni, hogy valaki kábítószert használ-e”, azaz melyek a kábítószer-függő tünetei , tudjon arról, hogy vannak bizonyos mutatók, amelyek kétségtelenül a kábítószerrel való fogyasztásra és a túlzott használatra utalnak. 

De függetlenül attól, hogy melyik pszichoaktív szerrel élnek vissza, minden drogfüggő közös jellemzője, hogy figyelmen kívül hagyja és elhanyagolja a kábítószer-használat pillanatáig fennálló kötelezettségeit. Az élet minden más területe már nem érdekli őket. A szenvedélybetegek számára az egyetlen cél a kívánt kábítószer új adagjának megszerzése. A személy ekkor elhanyagolja önmagát és hozzátartozóit. A szenvedélybeteg családja nem tudhatja azonnal biztosan, hogy illegális szereket használ-e vagy sem. Sőt, viszonylag hosszú időbe telhet (több hónap, sőt év), mire a család gyanítja a kábítószer-probléma fennállását. Éppen ezért az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amelyet a klinikán az aggódó családtagoktól kapunk, az, hogy, hogyan ismerjük fel a kábítószer-függőséget mindenapokban.

Természetesen apróbb jelek, tünetek jelezhetik a függőség fennállását és a kábítószer-használatot, de gyakran előfordul, hogy a szenvedélybeteghez legközelebb állók ezt a tényt – tudatosan vagy öntudatlanul – figyelmen kívül hagyják. Ami lehetővé teszi a szenvedélybeteg számára, hogy súlyosbítsa a függőségi problémát, az a kölcsönös bizalom. Egy ponton azonban, amikor nyilvánvaló tünetek jelentkeznek, gyakorlatilag lehetetlenné válik a függőség létezésének figyelmen kívül hagyása.

Fizikai tünetek és hogyan lehet felismerni a drogfüggőt megjelenés alapján

A benzodiazepineket, mint minden más gyógyszert, kizárólag orvosi felírás szerint szabad alkalmazni. Vagyis az általa jelzett adagban és időben. Ellenkező esetben az előírt terápián kívüli használat nagyon gyorsan megmutatja negatív hatását. 

A benzodiazepin-függőség első jelei 4 hétnél hosszabb rendszeres bevitel esetén jelentkeznek. Pontosabban észrevehető, hogy az adag nem elegendő, hanem nagyobb mennyiségre van szükség ahhoz, hogy a gyógyszer ugyanolyan hatást fejtsen ki, mint az első hatás során. 3 hónap elteltével krónikus forma alakul ki jól látható következményekkel, ezért szükséges a benzodiazepin-függőség kezelése.

A benzodiazepinnel való visszaélés gyakran társul más pszichoaktív anyagokhoz, különösen az alkoholizmushoz, ami a függőség gyorsabb progressziójához vezet.

Fizikai és pszichológiai benzodiazepin függőség

A fizikai állapot romlása az egyik fő mutatója annak, hogy valaki visszaél-e a kábítószerrel. Más szóval, a megjelenés az, ami nagyrészt elárulja, hogy valaki függő-e vagy sem. Ezért ha azon töpreng, „hogyan lehet felismerni a kábítószer-függőt a megjelenésük alapján”, akkor felsorolunk néhány, a kábítószer-függőségre utaló gyakori mellékhatásait. 

A legszembetűnőbb változás a pupillák méretében mutatkozik meg. Ha egy személy stimulánsokat használ, akkor nő a pupillája, valamint a fényérzékenysége is növekszik. Másrészt, ha az ember visszaél a depresszánsokkal, akkor a hatása lehet éppen az ellenkezője, pl. a pupillák összezsugorodnak. A vörös vagy véreres szemek, a beszűkült vagy kitágult pupillák, valamint a kifejezett sötét karikák számos gyógyszerrel való visszaélés szembetűnő jelei. Ezért, ha szeretné tudni, hogyan ismerje fel a kábítószer-függőt a szemérőll, ezek több mint egyértelmű válaszok.

Figyelni kell a bőr arcszínére és állagára. A bőr vörössége, duzzanata vagy sápadtsága kábítószerrel és alkohollal való visszaélésre utalhat. A kézremegés, az izzadás és az alvási szokások megváltozása szintén ezen probléma jele lehet. Ezenkívül a kábítószerrel való visszaélés számos formája a viselkedés apró fizikai változásaiban nyilvánul meg, amelyeket gyakran„tic”-nek neveznek. A következőkről beszélünk:

Természetesen ezek nem minden esetben egy kábítószer-függő tünetei. De ha védekezés vagy titkolózás kíséri ezeket, akkor biztosan jelezhetik, hogy valami nincs rendben. 

A hosszú távú kábítószerés alkoholfogyasztás drasztikus változásokhoz vezethet a fizikai megjelenésben. Egyes kábítószerek elnyomják az étvágyat és egyéb nemkívánatos hatásokkal is járnak, ami azt jelenti, hogy a kábítószer-függőt a testsúly látható változásáról lehet felismerni. Ezért a hirtelen fogyás vagy súlygyarapodás, a személyes higiénia iránti érdeklődés hiánya (különösen, ha magyarázat nélkül nem hajlandó gondoskodni róla), a pszichoaktív anyagokkal való visszaélés mutatói, valamint aggodalomra adhat okot.

Adjon értelmet az életének

Hívjon minket és kérjen időpontot orvosainkhoz

Hogyan lehet felismerni egy drogfüggőt és hogyan változik a viselkedése?

A fizikai változásokon kívül van egy másik tényező, amely választ adhat arra a kérdésre, hogyan lehet felismerni a kábítószer-függőt. Itt a viselkedési faktorról van szó, vagyis a szenvedélybetegek viselkedésének látható változásairól

Ugyanis amikor a pszichoaktív szerekkel való visszaélés válik a szenvedélybeteg elsődleges céljává, akkor új prioritások, érzések jelennek meg, amelyek irányítják a szenvedélybeteg viselkedését. A kábítószerrel való visszaélés gyors és észrevehető változásokhoz vezet ahhoz képest, amit korábban az adott személy számára „normálisnak” tekintettek. A korábbi érdeklődési köröket, hobbikat, napi tevékenységeket és rutinokat figyelmen kívül hagyják. A családdal és a barátokkal való kapcsolata feszültebbé válik. Az ember kezdi elveszíteni az önbecsülését és az önuralmát. Más szóval, a függő fokozatosan elkezdi túlbecsülni magát a másokkal való kommunikációban.

Következésképpen viselkedése irritáló és provokatív kezd lenni, ami vitákhoz, verbális és néha fizikai konfliktusokhoz vezet. Bármi legyen is a konfliktus kimenetele, a függő mindig azt fogja hinni, hogy igaza van, és nem tett semmi rosszat. Ily módon a drogos tudatos vagy tudatalatti szinten meghazudtolja önmagát, és itt kezdődik a valósággal való kapcsolat hiánya.

Most pedig nézzünk meg néhányat a kábítószerfüggők viselkedési változásai közül.

Küzd a korlátozásokkal

Valahányszor egy szenvedélybeteg új adag kábítószert vesz be, nagy a késztetés, vagyis a vágy, hogy az előzőnél nagyobb adagban vegye be a pszichoaktív anyagot. Így a függőség betegsége abban nyilvánul meg, hogy az ember nem képes kontrollálni önmagát és viselkedését. Még ha szab is bizonyos határokat magának, szinte lehetetlen, hogy tiszteletben tartsa azokat.

Érdeklődés elvesztése

A pszichoaktív anyagokkal való visszaélés teljesen megváltoztatja a jutalmazási rendszert a függő agyában. Ahogyan arra már sokszor rámutattunk, azok a területek, amelyek egykor érdekelték a szenvedélybeteget, mára teljesen háttérbe szorulnak. A szenvedélybeteg elveszíti akaratát és motivációját, hogy olyan hobbival és érdeklődési körével foglalkozzon, amely korábban érdekelte. A személy energiáját és figyelmét új kábítószer-adagok beszerzésére irányítja.

Hangulatingadozások

Számos pszichoaktív anyag és kábítószer túlzott mennyiségben fogyasztva rontja az érzelmek kezelésének képességét. Az extrém szorongás, a hirtelen fellépő apátia és depresszió, az agresszív viselkedésre való hajlam, a düh és az ingerlékenység a kábítószer-függőség tünetei lehetnek. Ha egy személy, aki normális körülmények között higgadt és nyugodt, most hirtelen mániákusnak tűnik, vagy ha optimista, és hirtelen depressziós rohamokkal néz szembe – ez lehet néhány válasz a „hogyan lehet felismerni egy drogfüggőt” kérdésre.

Titokzatos viselkedés

Amikor az ember kábítószert fogyaszt, viselkedése elszigetelő, vagyis elkezd visszahúzódni önmagába. A felhasználó gyakran félelmet vagy szégyenérzetet tapasztal a társadalmi megbélyegzés miatt, ami miatt a függő viselkedése titokzatos lesz. Ha azon töpreng, „hogyan lehet felismerni a drog-függőt otthnon”,akkor figyeljen a következő jelekre:

Védekezés

Az ellenséges hozzáállás és a védekező magatartás, amikor a függő számára kellemetlen témák megjelennek, a kábítószer-függőség fennállását jelezheti. Más szavakkal, a függőt gyakran olyan sértődés jellemzi, amelyet családja és barátai nem érthetnek meg. Önmagának hazudva azt hiszi, hogy az emberek nem szeretik, nem bíznak benne, nem értik meg vagy sértegetik. Az a személy, aki megpróbálja elrejteni a függőségét, agresszív hangulati ingadozásokkal reagálhat. A jó szándékú tanácsok ellenére az ember gyakran azt gondolja, hogy a család és a barátok elnyomják.

A krízishelyzetben lévő drogfüggők hibás önértékelése és magatartása 

Korábban már hangsúlyoztuk, hogy a kábítószerrel visszaélő személy elveszíti önismereti és önértékelési képességét. Attól függően, hogy milyen pszichoaktív szert fogyaszt, a „fenntartás” érzése eufóriával, paranoiával, felsőbbrendűségi vagy sebezhetetlenséggel járhat. Ezek az érzések vezethetik a függőt meggondolatlan vagy veszélyes helyzetekbe. Különösen ebből a szempontból tüneti a krízishelyzetben lévő drogosok viselkedése (olyan állapot, amikor a függő hirtelen abbahagyja a kábítószer-használatot). 

Az absztinencia válsága fizikai, pszichológiai és érzelmi stresszel jár, amely erőszakos, irracionális és meggondolatlan viselkedéshez vezet. Ekkor a függő nem választ módokat és eszközöket arra, hogy kielégítse az őt eltöltő kábítószerek iránti vágyát. Emiatt megtörténhet, hogy a kábítószer-függő is összeütközésbe kerül a törvénnyel.

A kábítószerrel való visszaélés következményei lehetnek pszichés problémák is, például szorongás és depresszió. Lehet, hogy az ember pszichoaktív szereket használ, azt gondolva, hogy az „megoldja” ezeket a mentális zavarokat, de a hatása minden bizonnyal az ellenkezője, vagyis a szorongás és/vagy depresszió tünetei csak felerősödnek.

Változások az alvási szokásokban 

A kényszeres és krónikus kábítószer-visszaélés a fogyasztó alvási szokásainak megváltozásához vezet. Mind a stimulánsok, mind a depresszánsok megváltoztatják a fáradtság és az éberség szabályozásáért felelős hormonok aktivitását. Ezért, ha egy személy a szokásosnál tovább alszik vagy későig marad fenn, különösen absztinencia krízisben, az kábítószer-függőségi problémára utalhat.

Hogyan lehet felismerni a drogfüggőt az általa fogyasztott kábítószer típusa alapján? 

Felsoroltunk néhány közös jellemzőt, vagyis azokat a jeleket, amelyek alapján felismerhetők a drogfüggők. Az általuk fogyasztott pszichoaktív anyagtól függően azonban bizonyos tünetek eltérőek lehetnek. Ezért most bemutatunk néhány olyan tünetet, amely a kokain,a heroin,a marihuána és a speed (amfetamin)rabjaira jellemző .

Hogyan lehet felismerni a kokain függőt?

A kokain stimulánsként eufórikusabbá és éberebbé teszi az embert. Ha azon tűnődik, hogyan lehet felismerni egy kokainfüggőt, vagy hogyan lehet felismerni egy kokainfüggő, íme néhány tünet:

Ha kétségei vannak ezzel a témával kapcsolatban, vagyis ha nem tudja, hogyan ismerje fel a kokain függőséget, bármikor felhívhat minket ingyenes tanácsadásért.

Hogyan lehet felismerni egy marihuána függőt?

A marihuána hallucinogén és manapság az egyik leggyakrabban használt drog. Ha szeretné tudni, hogyan lehet felismerni egy marihuána függőt, íme néhány gyakori jel:

Hogyan lehet felismerni a heroin függőt?

A heroin kétségtelenül a legnagyobb függőséget okozó kábítószer. Nagyon rövid időn belül és néhány használat után függőséget okoz, és amikor az ember hirtelen abbahagyja ennek a kábítószernek a fogyasztását, heroinválság lép fel. Ha szeretné tudni, hogyan lehet felismerni egy heroinfüggőt, íme néhány a heroinhasználatra utaló gyakori jel:

Rövid távú mellékhatások

Hosszú távú mellékhatások

Hogyan lehet felismerni az speed-függőt? 

A speed ​​egy olyan drog, amely a metamfetamin családból származó pszichoaktív anyagok széles skáláját tartalmazza. Pontosabban, a sebesség különféle amfetamin-származékokra (szintetikus amfetaminokra, úgynevezett metamfetaminokra) utal. Az amfetamin és a metamfetamin hatása hasonló, csak a metamfetamin esetében sokkal erősebb. Ha kétségei vannak”hogyan lehet felismerni egy amfetamin-függőt”,bemutatunk néhány gyakori tünetet e drog használatára vonatkozóan.

Kábítószer-függőség a fiatalok körében 

Ami a szenvedélybetegségeket illeti, napjaink egyik legsürgetőbb és egyre növekvő problémája globális szinten a fiatalok drogfüggősége. Felmerül a kérdés –hogyan lehet észrevenni, hogy egy fiatal embernél problémái vannak a kábítószerrel való visszaélés, azaz a függőség miatt ?

Ugyanis egy illegális szereket fogyasztó fiatalnak az a benyomása, hogy olyan örömforrást talált, amely segít jobban megérteni az őt körülvevő világot, mint a barátai vagy a családja. Éppen ezért egy függőséggel küszködő fiatal, tinédzser azt gondolja, hogy a körülötte lévők nem értik meg őt. A kényszeres droghasználat első szakaszában egy fiatal hajlamos hazudni bármilyen fogyasztásról. Aztán mindent megtesz, hogy elrejtse a problémát és a rossz szokásokat. A függőség mértékének növekedésével azonban a fiatalember már nem fektet energiát abba, hogy hazudjon családjának és barátainak. Már nem érdekli, hogy mások mit gondolnak róla. Még ha el akarja is titkolni a függőség minden jelét, ezt nem meggyőző módon teszi.

Egy szenvedélybeteg fiatalember azt is hiszi, hogy a családtagok tartoznak nekik valamivel, és nem köteles visszaadni. Minél inkább enged neki a családja, annál problémásabbá válik a helyzet. Ennek az az oka, hogy a tinédzserek védekező magatartást tanúsítanak, erőszakos reakciókkal, gyakori haraggal. Ahogy arra korábban rámutattunk, az ilyen és ehhez hasonló konfliktushelyzetekben egy fiatal azt hiszi, hogy csak neki van igaza, és félreértettnek tartja magát (téves önértékelés). Az önző cselekedetek, amelyek csak önmagára összpontosítanak, miközben figyelmen kívül hagyják a legközelebbi emberek tanácsait, jelezhetik, hogy egy fiatalban drogfüggőség alakult ki. Sőt, az is előfordul, hogy a leginkább jó szándékú tanácsokat személyesnek és személyisége elleni támadásként fogja fel.

Ha gyanítja, hogy gyermekének szenvedélybetegségevan, figyeljen oda, hova megy ki éjszaka, mennyi ideig tartózkodik a városban, kivel barátkozik, és ez hogyan befolyásolja az iskolai teljesítményét.

Ha még mindig nem tudja, hogyan ismerje fel a kábítószer-függőt, forduljon a MedTiM szakértőihez

Reméljük, ha kétségei vannak afelől, hogy egy közeli személy kábítószerfüggő, megkönnyítettük a szenvedélybeteg jeleinek, tüneteinek és viselkedésének felismerését. A valóság az, hogy Ön egyedül és otthon soha nem tudhatja 100%-os biztonsággal, hogy egy személy függő-e. Ezért, ha még mindig nem biztos abban, hogy gyermekének vagy más hozzátartozójának van-e függőségi problémája, forduljon hozzánk bármikor! 

A MedTim Rehabilitációs Klinika egy modern, szenvedélybetegségek és pszichés problémák kezelésére szolgáló kórház. Felelős és elkötelezett orvosokból, szakértőkből és más nem egészségügyi személyzetből álló csapatunk van, akik sok éves tapasztalattal rendelkeznek a tünetek felismerésében és a függőség kezelésében. Modern, innovatív és megbízható technikák, azaz kezelési módszerek alkalmazásával, minden pácienshez egyéni hozzáállással sikerült a helyes útra vezetni és betegek ezreit meggyógyítani a világ minden tájáról.

Amint a beteg kórházba kerül, diagnosztikai eljárásokat végzünk a tünetek meghatározására és a függőség mértékének felmérésére. Ennek köszönhetően meghatározzuk a további kezelés indikációit és ellenjavallatait. A függőség intenzitásától, súlyosságától és formájától függetlenül maximális orvosi ellátást és ellátást biztosítunk és biztosítunk minden beteg számára. Emellett bármikor készséggel állunk a páciens családja rendelkezésére, bármilyen típusú tanácsadásra.

MedTim – Tedd újra jobbá az életet!

Tudjon meg mindent a függőségekről
és egyéb mentális egészségügyi problémák